Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Vedle světoznámého obranného systému Iron Dome (Železná kopule) pracuje Izrael také na defenzivní zbrani Iron Beam, která projektily nepřítele sestřeluje laserem. Na začátku války mezi Hamásem a Izraelem se objevila videa, podle nichž Jeruzalém systém poprvé nasadil v ostré akci. Jak to ale bylo doopravdy? A co všechno Iron Beam dovede?

Potemnělé nebe plné vystřelených raket, které ještě před dopadem eliminuje laserová zbraň. Výjevy jako ze sci-fi filmu se začaly před pár dny šířit na sociálních sítích s tím, že jde o první případ, kdy Izrael nasadil v akci obranný systém Iron Beam, modernějšího bratra zbraně Iron Dome.

Šlo ale o hoax, který zmátl i některá média. Tak jako mnohokrát v historii napálila miliony lidí česká videohra Arma 3, která je zasazená do blízké budoucnosti a vypráví o střetu armády NATO s Íránem. Že jde o záběry z videohry, a nikoli z reálného bitevního pole, informoval například časopis Newsweek. Další záběry, které měly ukazovat Iron Beam, zachycovaly jiné obranné systémy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás, Hizballáh, Hútiové. Všechno o militantních organizacích, které hrozí Izraeli

Iron Beam každopádně skutečně existuje. Poprvé byl představen v roce 2014 a loni přešel do fáze většího testování. I když izraelská armáda vzhledem ke konfliktu s Hamásem vývoj zbrani významně zrychlila, dosud neexistuje věrohodná zmínka o tom, že by už Izrael v akci Iron Beam nasadil.

Co dovede?

Iron Beam má představovat už pátou vrstvu izraelské protivzdušné obrany. Jeruzalém má vedle Iron Domu k dispozici také systémy Arrow 2, Arrow 3 a Davidův prak. Iron Beam je má doplnit, bude tedy nejefektivnější ve spolupráci s již aktivními systémy.

Nový obranný mechanismus má hned několik předností. Projektily nepřítele sestřeluje laserovými paprsky, což je mnohonásobně levnější než odpalování obranných střel jako v případě Železné kopule.

Jedna laserová střela vyjde v přepočtu na sotva padesát tisíc korun, to střela Iron Domu stojí zhruba milion.

Zatímco Železná kopule sestřeluje rakety z větší dálky, Iron Beam se má soustředit na střely v menší vzdálenosti, které prošly prvním sítem obrany. Dostřel systému má být zhruba sedm kilometrů.

Vedle raket dokáže Iron Beam účinně sestřelovat také drony nebo minometné granáty.

Stejně jako v případě Železné kopule je vyvíjena i speciální varianta Iron Beamu, která posléze zamíří na lodě. Izrael námořní systémy využívá k obraně svých těžebních kapacit ve Středozemním moři.

Tagy: