Chtěli jsme vládou zatřást, přiznal Lacina ze STAN. Ať Rakušan radši maká, reagoval Zdechovský

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Jan Lacina (STAN) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (6)

Hnutí STAN chtělo svou novou kampaní zatřást vládní koalicí, řekl v Partii Terezie Tománkové jeho poslanec Jan Lacina. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského by však předseda hnutí Vít Rakušan měl začít především makat a přestat si dělat PR. Jako jeho hlavní úkol vidí vyjednání migračního paktu.

Podle Laciny hnutí STAN vztahy ve vládě nevyhrocuje. A to ani videem předsedy Rakušana, ve kterém se opřel do premiéra Petra Fialy (ODS). „Bylo hlavně o nás, abychom se vládě neztráceli. Chtěli jsme vládou trochu zatřást, což myslím, že se stalo. Neradi bychom do voleb došli v situaci, že zemi předáme populistům či extrémistům,“ řekl v nedělní Partii.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti, nebo STAN? Na rozdíl od Starostů jsme autentičtí liberálové, říká Klusová

Očekává rovněž, že Rakušanovy debaty v regionech již budou méně vyhrocené. „Tipuji, že se postupně budou zklidňovat. Už to nebude tak strašně zajímavé jako na začátku. Vidíme, že si na setkání hledají cestu i příznivci vlády. Debaty budou čím dál tím klidnější a pro novináře nudnější,“ sdělil.

Ani Zdechovský nevidí atmosféru ve vládě nijak problematicky. „Po celou dobu to bylo bez rukavic. O tom je koaliční vládnutí a nevidím v tom problém. Od roku 1990 nebylo žádné vládnutí jednoduché. Pan premiér má velký nadhled, spoustu věcí se snaží řešit interně,“ řekl europoslanec v Partii.

Zároveň se však opřel do hnutí STAN v souvislosti se zmocněncem pro euro. „Považuji to za nešťastný přešlap. Byla to úsměvná historka, která už příští týden nikoho zajímat nebude. Rád bych řešil věci, které jsou pro nás důležité. Možná budu naštvaný na Víta Rakušana, pokud nevyjedná migrační pakt. Měl by si přestat dělat PR a začít makat,“ doplnil.

Tagy: