Piráti, nebo STAN? Na rozdíl od Starostů jsme autentičtí liberálové, říká Klusová

Hnutí STAN je pro nás pořád partnerem první volby. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla zastupitelka Moravskoslezského kraje Zuzana Klusová (Piráti). Kandidátka na europoslankyni nicméně bývalé spojence ze sněmovních voleb 2021 podrobila i kritice. Podle Klusové Starostové – na rozdíl od Pirátů – nejsou konzistentní v prosazování liberálních hodnot. Cesty Víta Rakušana (STAN) po regionech pak karvinská rodačka považuje spíše za marketingové divadlo než skutečný zájem vicepremiéra o životy místních obyvatel.

Klusová, která na evropské kandidátce Pirátů bude kandidovat ze třetího místa, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS připustila, že programy její strany a Starostů jsou v mnoha ohledech velice podobné.

VIDEO: Sněmovna řešila nepřiznaný milion Petra Fialy

„Rozdíl ovšem vidím v tom, že my jsme autentičtí liberálové. Starostové tyto hodnoty prosazují spíš marketingově. Neříkám, že to tak mají úplně všichni. V tom hnutí se nicméně nachází řada osobností, které nepředstavují příliš liberální hodnoty. Nechci zbytečně kopat do kolegů, ale prostě tyto tendence vnímám,“ uvedla komunální politička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Křik, nadávky a ostrá kritika. Rakušan čelil kotli v Sokolově, hosté se hádali i mezi sebou

Jako konkrétní příklad Klusová uvedla Istanbulskou úmluvu, jejíž ratifikace koncem ledna neprošla Senátem i kvůli odmítavému postoji či absenci některých zákonodárců ze STAN. „Starostové podle mého názoru oproti Pirátům zdaleka nejsou tak konzistentní v prosazování liberálních hodnot. Nemyslím si, že byste u Pirátů našli člověka, který by například nepodpořil Istanbulskou úmluvu,“ řekla Klusová redakci CNN Prima NEWS.

Kvůli výsledku hlasování v Senátu o zmíněné smlouvě zaměřené na potírání a prevenci násilí na ženách se Klusová už koncem ledna pohádala na sociálních sítích s poslankyní Barborou Urbanovou (STAN), která ratifikaci úmluvy rovněž podporuje. Urbanová se rázně ohradila proti výše zmíněné kritice.

„STAN je pro nás pořád partnerem první volby, to chci zdůraznit. Na druhou stranu je spousta kroků, které mě moc nepřesvědčily, že by Starostové v některých tématech byli jednotní,“ dodala pirátská politička.

Klusová se rovněž netají svým rezervovaným názorem na takzvané debaty bez cenzury, tedy cesty ministra vnitra Víta Rakušana do regionů, v nichž STAN nemá příliš velkou podporu. První debata proběhla v Karviné – rodném městě Klusové.

„Nebudu lhát, že mě to nenaštvalo… Naštvalo – hlavně jako občanku Karviné. Možná to pomohlo marketingu Starostů, ale našemu regionu zcela jistě ne. Záměrem podle mě bylo vytvoření archetypu hrdiny, který se postavil lidem. Zanechalo to ve mně pocit zneužití,“ sdělila.

Celý rozhovor se Zuzanou Klusovou naleznete pod tímto odkazem. Kandidátka na europoslankyni se kromě jiného rozpovídala o kampani Pirátů do evropských voleb i o konkrétních krocích, jejichž prostřednictvím by mohlo dojít ke zlepšení životní úrovně lidí v méně rozvinutých regionech.

Tagy: