Rakušan z volejbalové šatny vystartoval proti premiérovi. Je to hnus, zuří koaliční partneři

Zleva: premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Konec taktizování, řeknu to Fialovi, slibuje Rakušan ve videu

Lidi jsou s vládními výsledky nespokojení, řada slibů skončila na půli cesty. Už žádné politické taktizování, vzkázal ve videu „ze šatny“ ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Spolu s tím oznámil sérii debat s názvem Bez cenzury, kdy chce objet několik měst po Česku a vyslechnout si nespokojené občany. „Přijmu jakoukoliv kritiku,“ slibuje s tím, že o svém záměru řekne i premiérovi Petru Fialovi (ODS). Video sklidilo na sociálních sítích bouři, a to i u koaličních partnerů. „Škoda, že 1. místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa,“ sepsula ho europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

„Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí, co děláme. Zbytečně taktizujeme. Hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře,“ posteskl si Rakušan v šatně volejbalového či fotbalového mužstva. Následně prohlásil, že takový přístup už musí skončit. Na otázku, zda svůj záměr oznámil premiérovi Fialovi, odvětil: „Řeknu mu to. Musíme naši politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správné.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozdní omluva, amatérská chyba a lhaní. Jurečka schytal od politiků v Partii velkou kritiku

„Uvědomujeme si, že s vládou a výsledky její práce je spousta lidí nespokojená. A chceme s tím něco dělat. Jedním z důvodů nespokojenosti je určitě i tolikrát zmiňovaná špatná komunikace, ale není to rozhodně jen o ní,“ pokračoval vicepremiér. „Řada věcí, které jsme slibovali a chtěli, zůstala na půl cesty nebo jsme s nimi ani nezačali,“ dodal.

Lidé podle něj sice píšou svou kritiku na sociálních sítích, ze své zkušenosti ví, že v osobním kontaktu je zpětná vazba smysluplnější. Proto oznámil sérii debat s názvem Bez cenzury, v jejichž rámci plánuje do konce března vyslechnout nespokojené občany. Chce objet celkem osm měst včetně Mostu, Havířova či Vyškova. První debata začne už 29. ledna v Sokolově. „Přijmu jakoukoliv kritiku,“ prohlásil na závěr.

Video sklidilo na internetu vlnu ostrých reakcí, včetně těch od koaličních partnerů. „Škoda, že 1. místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa,“ obořila se na ministra vnitra europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja měl pro Rakušana radu a rýpnul si do něj s odkazem na staré křivdy. „Nejdřív začněte dělat něco skutečného a pak můžete dělat ramena. Pirátská strana má sice ke koaličním partnerům výhrady, ale vždy pojmenuje problém. Bezobsažně jedovatě plivat na koaličního partnera a dělat si tak před volbami kampaň je fakt hnus,“ napsal na sociální síť X.

Poselství z videa hájila poslankyně Barbora Urbanová (STAN). „U retweetů najdete spoustu lidí, kteří trpí chorobnou představou, že je všechno báječné a všechno báječné i bude. Ne, bude to not great, not terrible, a prostě jsou lidé, kterým to nestačí. Tak je to jednoduché,“ vzkázala kritikům zákonodárkyně. Ekonomka Danuše Nerudová napsala stručnou poznámku, že „za ni to přijde dobré“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezident Petr Pavel navštívil Izrael.

Tagy: