Další tornádo v Česku? Z temných mračen se utvořil vír. To jsem v životě neviděl, říká svědek

Třináctiletý Matyáš Dědek zachytil trombu nad Harcovem.

Tromba nad Libercem

Zřejmě slabší chvilkové tornádo na Trutnovsku, tromba na Liberecku. Sobotní bouřky s sebou do Česka pravděpodobně přinesly i nebezpečné jevy. Některé z nich, jako děsivě vyhlížející tromby, zachytili i diváci CNN Prima NEWS. Na útvary upozornili experti z Czech Thunderstorm Research Association (CTRA), pro jejich potvrzení je nutný průzkum přímo v terénu. Toho by se měli zhostit meteorologové z ČHMÚ, kteří pak výsledky vyhodnotí v řádu několika dní.

„V sobotu večer, mezi 20:25 až 20:30, procházela Trutnovskem přeháňka, jež dle zaznamenaných záběrů, které se objevily na Facebooku, vykazovala v oblasti východně až jihovýchodně od Trutnova rotující spodní část základny a rapidního updraftu (vzestupného proudu), jež chvílemi vytvářel víry. V jednu chvíli se v oblasti ‚vírů‘ vytvořil nízký rotující vertikální sloupec, který dle odhadu postupoval směrem k severu až severozápadu,“ vysvětlovali experti z CTRA na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte RADAR: Česko zasáhly silné bouřky, po celé zemi platí výstraha. Hrozí i u vás?

🌪Předběžné vyjádření CTRA k večernímu jevu na Trutnovsku Aktualizace 13:00: Po průzkumu vytipované oblasti pomocí dronu...

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Saturday, July 29, 2023

„Předpovědní model GFS v blízkosti této oblasti předpovídal i zvýšenou helicitu, která by právě rotaci vzestupného proudu mohla utvrdit. Je tak pravděpodobné, že se mohlo jednat o slabší chvilkové tornádo. Více informací by měl přinést terénní průzkum,“ uvedli k fotografiím, na nichž by jev mohl být zachycen.

Vyhodnocení padne do týdne

Potvrzení či vyvrácení toho, že se jednalo o možné slabé tornádo, bude vyhodnocovat skupina expertů z ČHMÚ, který se těmito jevy zabývá. „Na závěry je ještě brzy. Na místo se musí fyzicky dojet a podívat se na vzniklé škody. Podle toho se vyhodnocuje, zda šlo o tornádo, nebo třeba jen o silnější bouři. Určitě bude následovat výstup,“ sdělil CNN Prima NEWS Miloš Dvořák, meteorolog ČHMÚ.

Obecně ve chvíli, kdy jeho kolegové obdrží fotografie, videa a sdělení od lidí, kteří podobné jevy patrně sledovali, na místo vyjíždějí a situaci prověřují. „Vyhodnocení trvá maximálně do týdne, tedy, než se vše prověří. Většinou však bývá doba kratší. První sdělení, když se jedná o tornádo, je uvedeno v řádu dní. Následná vyhodnocovací zpráva trvá trochu déle,“ dodal Dvořák.

Mimo možné tornádo lidé zaznamenali další nebezpečně a děsivě vyhlížející jevy –⁠ tromby. Jednu z nich na kameru natočil i 13letý divák CNN Prima NEWS Matyáš Dědek. Tomu se podařilo zachytit rotující trombu nad Hercovem. Jiný divák zachytil jev, který mu připomínal postupný vznik tornáda či tromby.

„Seděl jsem s přítelkyní na balkóně, když jsem viděl něco, co připomínalo vznik tornáda. Bylo to v sobotu, když se najednou seběhla černá mračna. V životě jsem nic takového neviděl, stáčelo se to, jako by to byl vír. Bylo to zvláštní,“ sdělil redakci. Jím natočený jev se měl vytvořit ve Starých Pavlovicích, tedy v části Liberce, další pak severně od Opatovic nad Labem.

„Prověřujeme samozřejmě i další zaslaná podezření ze včerejšího (sobotního) večera. Tromba se vyskytla například i na Liberecku, další podezření je severně od Opatovic nad Labem,“ podpořili jeho sdělení experti z CTRA.

Tagy: