Sledujte RADAR: Česko zasáhly silné bouřky, po celé zemi platí výstraha. Hrozí i u vás?

Déšť na Karlově mostě

V neděli bude většinou oblačno, během dne se očekávají přeháňky nebo bouřky, a to i silné. Meteorologové pro celou republiku vydali výstrahu. Teploty však budou příjemné, mezi 23 až 27 °C. Následující týden se ponese v podobném duchu: déšť, přeháňky a bouřky s letními teplotami.

Neděle se ponese v duchu většinou oblačné oblohy, ojediněle se očekávají přeháňky. S postupem dne se však dešťové kapky či rovnou bouřky mohou objevit napříč Českou republikou. K večeru by však srážek i oblačnosti mělo ubývat. Teploty budou příjemné, ty nejvyšší by se měly pohybovat mezi 23 až 27 °C, na západě Čech pouze kolem 22 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko se žhaví. V budoucnu se dočkáme i 42 °C, řekl meteorolog, experti mluví o siestách

Od 11. do 22. hodiny je v platnosti výstraha před silnými bouřkami, a to pro celou republiku. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami i kolem 30 mm, nárazy větru kolem 20 m/s a kroupami,“ uvádí meteorologové.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ radí experti.

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávejte oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalujte trávu, neodhazujte cigaretové nedopalky na zem, nepoužívejte přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řiďte se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány,“ apelují experti.

V noci na pondělí bude polojasno až oblačno, zpočátku se očekávají přeháňky. K ránu by od západu mělo podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu přibývat oblačnosti a na severozápad ojediněle dorazí slabý déšť. Nejnižší teploty klesnou k 15 až 11 °C.

Začátek nového týdne bude pokračovat tak, jak ten uplynulý končil: oblačnou oblohou, slabým deštěm a přeháňkami. Nejvyšší teploty vystoupají k 21 až 25 °C, na Moravě až k 27 °C.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Obdobná situace se očekává i v úterý. Bude zataženo až oblačno, občas sprchne a objevit se mohou i bouřky. Nejvyšší hodnoty na teploměrech se vyšplhají k 18 až 22 °C, na východě o něco výše – až k 24 °C.

Středa bude zatažená až oblačná, ani v polovině pracovního týdne nezapomeňte deštníky. Na většině území se očekává občasný déšť nebo přeháňky, na východě území budou srážky jen místy. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 20 až 25 °C.

Tagy: