Čím víc Nerudová mluvila, tím víc ztrácela, řekl o debatě Šídlo. Podle Horáka věděla, co dělá

Danuše Nerudová při své neúspěšné kandidatuře na prezidenta

360° (142)

Lídryně kandidátky STAN do eurovoleb Danuše Nerudová by měla v kampani volit vyjadřování v kratších větách. Shodli se na tom komentátoři ve speciálním díle pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Nerudová by totiž v opačném případě mohla podle komentátora Jindřicha Šídla v debatách s protikandidáty ztrácet. Vedle toho marketér Jakub Horák naznačil, že taktika Nerudové může být i jiná. Kdo podle politických expertů v pořadu České zájmy v Evropě neuspěl a kdo naopak převzal iniciativu?

Ekonomka Danuše Nerudová se stala terčem kritiky politických komentátorů. Podle Jindřicha Šídla by v konečné fázi kampaně měla volit značně kratší rétoriku v předvolebních debatách. „Už z prezidentské kampaně by měla znát, že se komunikuje v pár větách. Buď na to přistoupí, nebo bude ztrácet,“ řekl Šídlo.

ČTĚTE TAKÉ: Usmíření slovenských politiků se odkládá. Pellegrini naznačil, že kulatý stůl stran nebude

S ním souhlasil i politolog Jan Kubáček. „Doporučoval bych kratší věty,“ řekl v pořadu na CNN Prima NEWS. Zastání však našla Nerudová u marketéra Jakuba Horáka, který si ale jejího vyjadřování všiml také. „Může hrát rovinu té, které na tom záleží, a diví se všem, že to tak zjednodušují. Tím si vytváří obraz někoho moudřejšího. Ona totiž hloupá není a ví, jak se zalíbit,“ řekl Horák.

VIDEO: Podívejte se na předvolební diskusi v pořadu 360°

Chyběl hlas ODS, Mach zklamal

Komentátorům v debatě chyběl zástupce nejsilnější vládní strany ODS. Za koalici Spolu totiž vystoupil europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), který má však velmi liberální názory (jednotlivá politická uskupení sama rozhodla, koho do debaty pošlou, pozn. red.). „Pro skálopevné voliče ODS to muselo být hrůzostrašné,“ řekl k volbě Spolu nasadit do debaty europoslance za TOP 09 politolog Kubáček.

Následně také zmínil jedno velké zklamání. Tím byl podle Kubáčka kandidát za hnutí SPD Petr Mach. „Spíš bych si pokládal otázku, jaké to muselo být pro Tomia Okamuru. Petr Mach totiž v době svého působení u Svobodných byl tím, kdo burcoval a přinášel nová témata. Jeho roli v této debatě ale převzal europoslanec za ANO Martin Hlaváček,“ řekl Kubáček.

Podle něj se Mach občas ozval, ale působil jako jeden z mnoha diskutujících. S tím souhlasil i Horák, podle kterého jednoznačně chyběli zástupci ODS a SPD. „Tomio Okamura ho za tohle vystoupení nepochválí. Takhle opravdu ne,“ řekl marketér.

CNN Prima NEWS spustila hlavní část předvolebního vysílání k volbám do Evropského parlamentu. Odvysílá celkem pět velkých debat, včetně exkluzivního duelu předsedů dvou nejsilnějších uskupení.

Tagy: