Cimický brzy stane před soudem. Tři nejzávažnější činy jsou ale promlčené

Jan Cimický

Už jen týdny zbývají psychiatrovi Janu Cimickému do soudu

Už jen týdny zbývají známému psychiatrovi Janovi Cimickému do soudu, který bude rozhodovat o jeho vině. Je obžalován ze skoro čtyřiceti skutků. Mimo jiné šlo o vydírání se sexuálním podtextem. Tři nejzávažnější činy se ale nakonec do obžaloby nedostaly. A to znásilnění, která měla skončit pohlavním stykem. Jsou totiž promlčená.

Jan Cimický je uznávaný lékař a psychiatr, který se v Česku stal celebritou. Jenže také muž, který měl podle některých svých pacientek zneužívat své lékařské autority tím nejohavnějším způsobem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ne zoolog, ale zoofilní monstrum. Slavný krokodýlí expert znásilňoval psy, zabil jich desítky

Jako první přišla s obviněním známá zpěvačka Jana Fabiánová a další ženy začaly rychle přibývat. „Vzal mě kolem ramen a utěšoval. Najednou to přišlo, přitiskl mě k sobě, jeho ruce na mých prsou a jeho jazyk v mé puse. Bylo to tak rychlé, tohle nečekáte od lékaře, a navíc psychiatra,“ popsala Fabiánová.

Policie se pustila do složitého vyšetřování, na jehož konci Cimického detektivové obvinili z 39 skutků. Mimo jiné vydírání, a dokonce znásilnění.

Jenže právě ty nejzávažnější činy se nakonec v obžalobě neobjeví. Podle státní zástupkyně jsou totiž promlčené. „V průběhu byly zjištěny i další skutky znásilnění, ale s ohledem na promlčení nebylo možné je obsáhnout v obžalobě,“ sdělil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala pro CNN Prima NEWS.

Vyhne se vyššímu trestu

Jde o případy, ve kterých mělo podle výpovědí obětí dojít až k pohlavnímu styku. Jenže potíž je v tom, že se odehrály už příliš dávno a byly mezi nimi časové odstupy delší než pět let. „V obžalobě je popsáno jednání, které bylo možné propojit do řetězce, kde nedochází k zániku trestní odpovědnosti ve vztahu s promlčením,“ řekl Cimbala. „Veřejnost to neuslyší ráda, ale ta promlčecí doba je taková jistota pro pachatele, že už nemůže být po uplynutí té doby odsouzený,“ sdělil advokát Jan Černý pro CNN Prima NEWS.

Lékaři tak hrozí o poznání nižší trest – namísto osmi aktuálně jen pět let vězení. Naopak přihoršit mu může fakt, že oběťmi byly mimo jiné i jeho pacientky. Podle osloveného advokáta navíc není vyloučeno, že i přesto, že tři nejzávažnější případy v obžalobě nebudou, mohou pro lékaře znamenat přísnější trest.

„Ty tři případy, které nebudou figurovat v obžalobě, stejně zůstávají ve spise a myslím, že to soud v uvozovkách ovlivní a že to pachateli přitíží,“ podotkl Černý. Ostře sledovaný proces začne soud projednávat 7. listopadu.

Tagy: