Cimický znovu čelí obvinění ze znásilnění. Na policii se přihlásily další poškozené

Psychiatra Jana Cimického obvinila zpěvačka Jana Fabiánová ze sexuálního napadení.

Policie znovu navrhla obžalovat psychiatra Cimického

Policie minulý týden znovu navrhla obžalovat psychiatra Jana Cimického, který je podle dřívějších informací viněn ze znásilnění a vydírání pacientek mezi lety 1980 a 2016. Uvedl to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle webu Novinky.cz, který na vývoj v kauze upozornil, se policii přihlásily další poškozené ženy. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel už dříve obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

„Spisový materiál byl policejním orgánem společně s návrhem na podání obžaloby předložen 23. června 2023 státní zástupkyni,“ uvedl pro web Novinky.cz Cimbala. Žalobkyně podle něj materiál prostuduje a rozhodne, zda ve věci podá obžalobu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejasnosti kolem znásilnění na Letné: Čižinský vysvětlil svá slova, promluvili i policisté

„Podrobnější informace v současné chvíli nebudeme poskytovat s ohledem na nadále trvající neveřejnost přípravného řízení, předmět řízení, který se dotýká lidské důstojnosti v sexuální oblasti, ale také s ohledem na složitost věci, respektive délku období, do kterého jednotlivé útoky spadají,“ doplnil Cimbala.

Hrozilo promlčení u 26 případů

Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Podle webu Novinky.cz hrozilo promlčení u 26 z 28 případů. Po výzvě policie, aby se přihlásily další poškozené, by se podle serveru další obvinění mohlo týkat tří až čtyř žen.

Cimický už v minulosti vinu odmítl, kritizoval také postup policie. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, dodal.

Psychiatra obvinilo několik jeho pacientek ze sexuálního obtěžování či napadení na podzim 2021. Například herečka a zpěvačka Jana Fabiánová uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Zkušenost s obtěžováním popsala také moderátorka ČT Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka. Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat a líbat. Žena z ordinace utekla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Afghánec chtěl vraždit a znásilňovat, odsedí si 22 let

Tagy: