Sestřelený balón získával informace z vojenských základen, tvrdí Američané. Čína špionáž popírá

  • Téma: USA
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 4. dubna 2023 10:33

Čínský špionážní balón, který v únoru u pobřeží Spojených států sestřelila americká stíhačka, dokázal získat zpravodajské informace z několika amerických vojenských areálů, i když se tomu USA snažily zabránit. S odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele to uvedl zpravodajský server NBC News. Bílý dům a Pentagon podle agentury Reuters uvedly, že tuto zprávu nemohou potvrdit.

Čína dokázala balón ovládat tak, že nad některými místy mohl přeletět i několikrát a získané údaje byl schopen okamžitě předávat Pekingu. Informace zařízení shromažďovalo zejména zachycováním elektronických signálů ze zbraňových systémů a z komunikace personálu armádních základen.

Peking by byl podle zdrojů NBC News schopen získat ještě výrazně více zpravodajských informací z citlivých míst, kdyby mu v tom Spojené státy během letu balónu nad touto zemí nebránily například blokováním elektronických signálů.

SOUVISEJÍCÍ: Špionážní balón a dvě velké neznámé. Sestřely záhadných objektů v USA budí pozdvižení

Americké ministerstvo obrany sdělilo, že trosky sestřeleného balónu stále zkoumá. „Nemohu potvrdit, že docházelo k přenosu z balónu do Číny v reálném čase,“ řekla mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. „To je věc, kterou teď analyzujeme,“ dodala.

Balón o velikosti trojice amerických školních autobusů mohla Čína podle serveru nechat zničit na dálku. Proč se tak nestalo, není jasné.

Čína opakovaně tvrdila, že balón byl meteorologický. Washington podle ní reagoval přehnaně, když ho sestřelil. „Čína odmítá zkreslování a zveličování tohoto incidentu,“ prohlásila v úterý mluvčí čínské diplomacie Mao Ningová. Zopakovala také, že se jednalo o „nečekanou a ojedinělou záležitost“.

List The Washington Post (WP) už v únoru uvedl, že balón byl součástí rozsáhlého sledovacího programu Pekingu, s jehož pomocí Čína už léta sbírá informace o vojenských zařízeních v zahraničí. Podle listu byly obdobné špionážní balóny vyslané z Číny spatřeny nad pěti kontinenty. Zvláště často je ale Peking využívá ke špionáži v asijských zemích, jako je Japonsko, Indie, Vietnam, Filipíny a Tchaj-wan.

Tagy: