CNN: Špionážní balón a dvě velké neznámé. Sestřely záhadných objektů v USA budí pozdvižení

Za jediný týden americké stíhačky sestřelily hned tři letící objekty, které se nacházely na území Spojených států. Poprvé měl Washington sestřelit čínský špionážní balón, důvod zneškodnění dalších dvou objektů ale provází celá řada otázek. Úřady totiž mlží o tom, co přesně se v pátek a sobotu zřítilo k zemi. Podle Bílého domu se objekty nepodobaly čínskému balonu. Lídr demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer mluvil v televizi ABC o sestřelení balonů menších než byl ten z Číny.

Od konce minulého týdne jsou americké úřady v permanentním pozoru. Začalo to prvním neznámým objektem, který vysoko v oblacích poletoval nad územím Spojených států. Washington posléze oznámil, že jde nejspíše o čínský špionážní balón, který se pohybuje ve výšce zhruba 18 tisíc metrů nad mořem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Američané sestřelili u Aljašky záhadný objekt velikosti auta. Odkud se vzal, se zatím neví

Napětí mezi Čínou a USA vygradovalo minulou neděli, kdy svět opařila zpráva, že americké stíhačky domnělý čínský balón sestřelily. A to nad hladinou moře, aby trosky nedopadly do obydlené zóny. Následně se začaly objevovat informace, že údajné čínské špionážní balóny se v minulosti objevily i jinde ve světě.

To ale nebyl konec. V pátek americké stíhačky vzlétly do vzduchu znovu, aby sestřelily nad Aljaškou druhý neznámý objekt. V tomto případě už úřady začaly mlžit o tom, co přesně se stalo cílem rakety AIM-9 Sidewinder, kterou vypálil letoun F-22. Žádné přímé propojení s Čínou se zatím nepotvrdilo. Objekt byl navíc výrazně menší než sestřelený balón. Podle lídr demokratů v Senátu Chucka Schumera se mělo jednat znovu o balón.

Uplynulo pár hodin a americká armáda byla znovu v pohotovosti. Stejný typ stíhačky v sobotu sestřelil už třetí neznámý objekt za jediný týden. CNN uvedla, že mělo jít o neidentifikovatelný „válcovitý“ objekt. K sestřelení došlo v kanadském letovém prostoru, útok posvětili americký prezident Joe Biden i kanadský premiér Justin Trudeau, což podle analytiků CNN ještě umocňuje vážnost celého incidentu. I tentokrát mohlo jít teoreticky o balón.

Nebezpečí srážky

„Objekt letěl ve výšce zhruba 12 tisíc metrů, vletěl nezákonně do kanadského vzdušného prostoru a stal se hrozbou pro bezpečnost civilní dopravy. Objekt byl sestřelen zhruba 160 kilometrů od hranice Kanady a USA, konkrétně nad kanadským územím ve středu Yukonu,“ komentovala incident kanadská ministryně obrany Anita Anandová.

Zatímco první sestřelený objekt se pohyboval v pásmu, kde obyčejně civilní letadla nelétají, další dva objekty už představovaly reálnou hrozbu pro leteckou dopravu. Civilní letouny nejčastěji létají ve výšce od 9 do 13 tisíc metrů.

V neděli se pak začaly objevovat zprávy o údajném čtvrtém objektu nad územím USA.

Experti Kanady i USA se teď snaží analyzovat trosky, aby zjistili o objektech co nejvíce informací. Stále ale není jasné, jak dlouho se všechny sestřelené objekty pohybovaly nad americkou půdou, komu patří a proč se k jejich sestřelení přistoupilo až nyní.

Podle Bílého domu se sestřelené objekty čínskému balonu nepodobají. „Rozhodně je nebudeme popisovat, dokud se nám nepodaří získat trosky, na čemž pracujeme,“ uvedl tiskový odbor Rady Bílého domu pro národní bezpečnost v reakci na dotazy ohledně Schumerových komentářů. Kanadský premiér Justin Trudeau v neděli uvedl, že týmy pátrají po válcovitém předmětu, aby ho mohly analyzovat a zjistit více o jeho účelu.

Tagy: