Napětí se stupňuje. Čína vyslala směrem na Tchaj-wan raketu, ostrov zase pálil po dronech

Fregata třídy Cheng Kung odpaluje protivzdušnou střelu v rámci cvičení tchawanské armády

Napětí mezi Čínou, Tchaj-wanem a USA

Peking pobouřený návštěvou americké političky Nancy Pelosiové začal u Tchaj-wanu masivní vojenské cvičení. Při něm měl údajně pálit i odstrašující rakety směrem k ostrovnímu území, které si nárokuje. Tchaj-wan pak měl zaznamenat na nebi neznámé vzdušné objekty, prý čínské drony. Hlava americké Sněmovny reprezentantů navštívila demokratický ostrov po 25 letech.

Čína započala v šesti zónách kolem Tchaj-wanu vojenské cvičení. Manévry s největší pravděpodobností vyvolala cesta předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Pelosiové, která Tchaj-wan v úterý navštívila.

Krátce poté narušily vzdušný prostor ostrova čínské stíhačky, do vod kolem Tchaj-wanu následně vpluly válečné lodě Pekingu. Napětí v regionu se proto stupňuje. V pohotovosti jsou i vojenské lodě Tchaj-wanu. Čína provádí námořní cvičení zhruba 19 kilometrů od ostrova.

Podle britského webu Mirror mělo dojít k eskalaci, když Čína vypálila raketu směrem k ostrovu. Šlo zřejmě pouze o cvičnou střelu, která měla mít odstrašující účinek. Také Tchaj-pej měl pálit do vzduchu. Obrana ostrova podle webu Express zaznamenala na nebi neznámé letecké objekty. List napsal, že šlo nejspíš o čínské drony.

Tchaj-wan proto vypálil k obloze světlice, kterými chtěl narušitele odradit. Stroje se měly následně otočit a zmizet.

Hlavní tchajwanské letiště ve čtvrtek kvůli vojenské aktivitě ruší mezinárodní lety, uvedla stanice BBC. Již ve středu letiště oznámilo, že kvůli čínským cvičením zrušilo více než 50 mezinárodních letů, naplánovaných na čtvrtek. Jednalo se o 26 příletů na Tchaj-wan a 25 odletů z letiště Tchaj-wan Tchao-jüan.

Jihokorejský Korean Air rovněž zrušil lety z Inčchonu na Tchaj-wan v pátek a v sobotu, zatímco společnost Asiana Airlines zrušila svůj páteční přímý let na Tchaj-wan a bude situaci monitorovat, informovala podle agentury Reuters jihokorejská média.

Tagy: