COVID-19 měl každý třetí testovaný. Číslo R dál roste, PES se ale drží ve 4. stupni

Testování

Aktuální covidová statistika

Ve středu přibylo v Česku 8 162 potvrzených případů koronaviru, což je téměř o 3 000 méně než před týdnem. Pozitivních bylo bezmála 30 procent testovaných. Index protiepidemického rizika PES zůstává druhý den na 73 bodech. Více než týden se tak drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.

Do statistik přibylo dalších 153 úmrtí, s nákazou COVID-19 dosud v zemi zemřelo 14 973 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Informace o hospitalizovaných zatím ministerstvo neaktualizovalo, v úterý bylo v nemocnicích více než 6 600 pacientů s covidem.

Proti středě se také o setinu zvýšilo reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Má hodnotu 0,83. Ostatní tři sledovaná kritéria již několik dní klesají. Nejvíce dávek vakcíny proti covidu, téměř 45 200, aplikovali zdravotníci v Praze, naopak nejméně, asi 2 800, v Pardubickém kraji.

Index byl od neděle tři dny na 70 bodech, ve středu se o tři body zvýšil. Důvodem byl právě nárůst reprodukčního čísla nad hranici 0,8. Na začátku ledna se reprodukční číslo dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. Od té doby mírně roste.

Vedle toho se index počítá také podle průměru nakažených na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny, 14denního průměru nakažených mezi seniory a podílu hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Všechny tyto tři ukazatele nejpozději od víkendu každý den klesají.

Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Navzdory tomu, že počet nově nakažených klesá, vláda zatím rozvolnění neplánuje. Její představitelé poukazují na trvající zatížení nemocnic i na výskyt nakažlivější takzvané britské mutace viru v Česku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na začátku týdne uvedl, že pro přechod na čtvrtý stupeň by nemělo být v nemocnicích víc než 3 000 lidí. Podle posledních dostupných údajů jich je ale více než dvakrát tolik.

Nyní platná omezení podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda zachová po souhlasu poslanců s prodloužením nouzového stavu. Sněmovna bude ve čtvrtek na žádost vlády jednat o prodloužení stavu nouze o 30 dní do 21. února, potřebné hlasy ke schválení pravděpodobně kabinetu dodá KSČM.

Od březnového začátku epidemie covidu-19 odhalily laboratoře v České republice 917 359 nakažených, více než 782 000 z nich se už z nemoci vyléčilo. V zemi aktuálně je přibližně 120 000 nakažených, většina má mírný průběh nemoci.

Tagy: