Cítí úzkost, ale zároveň se tam touží vrátit. Studenti přišli na Filozofickou fakultu UK

Budova FF UK na Palachově náměstí

Studentům a zaměstnancům pražské filozofické fakulty se v pátek po téměř dvou měsících od tragédie otevřela budova školy na Palachově náměstí. Reportéři CNN Prima NEWS vyzpovídali jednoho ze studentů, který se takzvaného „předotevření“ zúčastnil. Přestože v něm vstup do budovy vyvolává nepříjemné pocity, těší se na návrat do normálu. Na místě působili i krizoví interventi, kteří byli v případě potřeby připraveni pomoci.

Místo desítek svíček jedna vosková připomínka nešťastných událostí z 21. prosince. Černá vlajka a prvních pár studentů, kteří se poprvé od tragédie osmělili vkročit na půdu fakulty, zatím bez školních povinností. Tak vypadalo páteční ráno při „předotevření“ filozofické fakulty.

ČTĚTE TAKÉ: Drama v pražském metru. Muž skočil do kolejiště, neznámý agresor mu bránil vylézt

„Je tu jiná atmosféra. Cítím hodně akutní úzkost, když tam jsem. Je to hodně nepříjemný pocit, ale zároveň se tam toužím vrátit. Doufám, že to bude co nejrychleji,“ řekl Šimon Baldík, jeden ze studentů, kteří v pátek přišli.

Záměrem vedení školy bylo umožnit setkání studentů a pedagogů. „Sdíleli jsme, jaké to bylo 21. prosince, protože jsme tu tehdy byli,“ uvedl Baldík. Přítomni byli i krizoví interventi, kteří měli studentům a také zaměstnancům budovy pomoci k návratu do standardního režimu.

„Chtěli jsme, aby si ještě před oficiálním otevřením mohli vyzkoušet, jaké je v tom prostoru být, aniž by pociťovali tlak, že jsou přednášky a tak dále,“ sdělil proděkan pro projektové řízení a grantovou činnost FF UK Martin Pehal.

Studenti se na návrat připravovali už v uplynulém měsíci. „My jsme se takhle potkávali se spolužáky z oboru. Chodili jsme hrát deskovky a na pivo. Celý první měsíc jsme se neustále potkávali, sdíleli, jak se cítíme a proč se tak cítíme,“ dodal Baldík.

Studenti se vrátí ke standardnímu režimu v pondělí se začátkem letního semestru. Čtvrté patro ovšem zůstane zavřené, vyučovat se bude v náhradních místnostech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Filozofická fakulta vzpomíná na den, který změnil celé Česko

Tagy:
znovuotevření Česko Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy filozofická fakulta náměstí Jana Palacha