Čižinský: Spolu vypsalo talentovky na fackovacího panáka. Neblokujte nás, zní z ODS

Politik, pedagog a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě)

360° (1114)

Jednání o pražské koalici mezi vítězem voleb Spolu, STAN a nově vzniklou Aliancí pro stabilitu (Piráti a Praha sobě), stále pokračují a nezdá se, že by se blížila svému konci. Podle Jana Čižinského, předsedy Prahy sobě, je spolupráce jeho strany s Piráty obranou proti možnému rozpadu radnice kvůli sněmovním volbám. Absence nové magistrátní rady je podle starosty Prahy 7 chybou koalice Spolu, coby vítěze voleb. Zástupce ODS Tomáš Portlík, starosta Prahy 9, to ale v pořadu 360° na CNN Prima NEWS striktně odmítl a viní naopak Alianci pro stabilitu.

„Momentální situaci vůbec nerozumím. Koalice Spolu postupuje v jednání hrozně pomalu. Takhle se vítěz voleb nechová. Ten má plán a jede podle něj,“ prohlásil Čižinský s tím, že jediné, co Spolu momentálně hledá, je fackovací panák, ne koaliční partner.

Koalice Spolu dlouhodobě deklaruje, že její prioritou je spolupráce se stranami na vládním půdorysu, tedy s Piráty, zato bez Prahy sobě. Na to v pořadu 360° poukazoval i starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS), podle nějž je přibrání dalšího subjektu do magistrátní koalice nelogické. Obzvlášť, když voliči určili vítězem voleb fakticky opoziční koalici. Ze zdržování proto obvinil Piráty.

„Šance na vládu je minimální, když to Piráti takto blokují. Nemyslím si, že do 24. listopadu (pokračování přerušené ustavující schůze, pozn. red.) bude jakákoliv dohoda. Vládní půdorys má dostatečnou většinu na to, aby vydržel celé volební období,“ odmítal Portlík námitku Čižinského, že s jeho sdružením by byla vládnoucí koalice v Praze stabilnější.

S politikem ODS souhlasil i Jan Lacina, zastupitel Prahy 6 a místopředseda Starostů a nezávislých.„Aliance pro stabilitu situaci v Praze více zablokovala než odblokovala,“ vysvětloval svůj názor Lacina a překřtil po volbách vzniklou koalici na Alianci pro nestabilitu.

„Piráti přišli se spoustou podmínek. Po pěti jednáních, kdy se toto řešilo, vznikl nějaký blok. Pro nás to bylo velké překvapení,“ pokračoval v kritice poslanec.

Spolu se bojí, že se ocitne v menšině

Největším problémem, který koalice Spolu s Prahou sobě má, je prý fakt, že by se pak často ocitala v menšině. „Nechceme být ničím přívěškem v zastupitelstvu. Nemyslím si, že je potřeba dělat všeobjímající koalice,“ dodal Portlík. Pokud by ODS souhlasila s účastí Čižinského sdružení, fakticky by totiž pouze doplnila stávající magistrátní koalici.

Podle Jana Čižinského ale nejsou takové argumenty relevantní. „Spolu říká, že se bojí přehlasování. A je to přesně opačně. To oni chtějí ostatní válcovat. My jen říkáme, že jejich chování není dobrý nápad. Primátor, kterým by byl pan Svoboda (ODS), má navíc právo veta,“ uzavřel debatu předseda Prahy sobě.

Tagy:
ODS volby Česká pirátská strana Jan Čižinský koalice Praha Praha sobě Jan Lacina Pražský magistrát