Průzkum: Pražanům vadí neschopnost politiků dohodnout se na koalici. Z patu viní Piráty

Drtivé většině Pražanů vadí současná „patová“ situace, kdy se v hlavním městě měsíc a půl od voleb stále nedaří sestavit většinovou koalici. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP. Dotázaní mimo jiné hodnotili jednotlivé strany. Nejlépe dopadlo hnutí SPD, s jehož účastí v radě však žádná ze zvažovaných variant nepočítá.

Pražští zastupitelé přerušili minulý čtvrtek ustavující zasedání, na němž má být zvolen nový primátor, jeho náměstci a radní, až do 24. listopadu. Hlavní město tak ani měsíc a půl po komunálních volbách nemá nové vedení.

Průzkum společnosti SANEP

  • byl proveden ve dnech 7. – 9. listopadu 2022,
  • na vybrané skupině v souhrnu 1 792 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel hl. města Prahy ve věku 18+ let,
  • statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 procenta.

Tento fakt vadí v souhrnu 84,3 procentům dotázaných obyvatel hlavního města, zatímco 11,5 procenta Pražanů si s tím starosti nedělá.

Vítězné Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) opakuje, že chce radu na vládním půdorysu s Piráty a STAN. Hnutí ANO nabídlo Spolu toleranci menšinové rady, v 65členném zastupitelstvu mají těsnou většinu 33 hlasů. Spolu však tuto variantu dosud nepřijalo.

Na druhé straně Piráti a STAN se rozhodli vyjednávat v jednom bloku s hnutím Praha sobě Jana Čižinského, toto spojenectví nazvali Aliance pro stabilitu. To je však pro Spolu zcela nepřijatelné. Jednání se tak fakticky dostala do bezvýchodné situace. Podmínce Pirátů přizvat do koalice Čižinského hnutí většina respondentů (85,7 procent) nerozumí.

Prozatím patovou situaci v Praze by podle respondentů mohla řešit právě spolupráce Spolu a ANO, případně menšinová vláda Spolu tolerovaná hnutím Andreje Babiše. Tyto varianty hodnotí v průzkumu jako hrozbu pro další vývoj Prahy nejméně dotázaných.

Nejlépe skončila SPD

Jak dále vyplývá z průzkumu SANEP, největšími viníky stávající patové situace jsou podle dotázaných Piráti (označilo je 41,3 procenta) v čele s dosavadním primátorem Zdeňkem Hřibem. Více jak dvě třetiny Pražanů jsou také toho názoru, že vítěz voleb by měl mít právo vybrat si své koaliční partnery (71,2 procent). S tím naopak nesouhlasí 23,5 procenta respondentů.

Obyvatelé Prahy měli také v průzkumu možnost ohodnotit povolební chování stran zvolených do zastupitelstva. Hodnotilo se jako ve škole, kdy 1 byla známka nejlepší a 5 nejhorší. Nejlépe skončila SPD s průměrnou známkou 1,5 následované hnutím ANO, které si vysloužilo průměrnou známku 1,7. Spolu získalo 2,4 a STAN 3,2. Nejhorší známky obdržela uskupení Pirátů a Praha sobě, a to 4,3.

Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu, která získala v zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO se 14 mandáty, třetí pak Piráti se 13 zastupiteli. Čtvrtá byla Praha sobě, která má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šestá letos skončila SPD se třemi mandáty.

Tagy:
politika Zdeněk Hřib volby Česká pirátská strana Jan Čižinský koalice ANO 2011 Starostové a nezávislí Praha Praha sobě Svoboda a přímá demokracie hlavní město Pražský magistrát