Hotovo. Filmovým Oscarům dominoval Oppenheimer. Při loučení s Matthewem Perrym tekly slzy

Sošku pro nejlepšího herce získal Cillian Murphy, představitel filmového Oppenheimera.

Předávání Cen Akademie Oscar 2024

A je rozdáno. Nejvýznamnější filmová ocenění na světě, udílená americkou Akademií filmového umění a věd, odhalila nové majitele zlatých sošek na slavnostním večeru v Los Angeles. Tříhodinový snímek režiséra Christophera Nolana o „otci atomové bomby“ Oppenheimer ovládl předávání cen, získal Oscary za nejlepší film, režii i herecký výkon, dominoval také v dalších kategoriích. Došlo i na drobné pády na červeném koberci i proudy slz. Hollywood se totiž loučil s těmi, kteří loni navždy opustili tento svět, včetně hvězdy Přátel Matthewa Perryho. Dění z filmového galavečera můžete sledovat přímo zde v on-line článku.

Americká filmová akademie zlaté sošky uděluje od roku 1929, letošní ročník předávání Oscarů v sále Dolby Theatre Hollywood byl šestadevadesátý. Večerem stejně jako loni, a dohromady už počtvrté, provázel komik Jimmy Kimmel. Už v lednu byl zveřejněn seznam nominovaných ve 23 kategoriích.

Komu byste Oscara udělili vy? Hlasujte v naší anketě, do které se dostanete kliknutím na tento odkaz.

Zde dominoval především tříhodinový snímek Oppenheimer. Získal Oscara za nejlepší film roku, ocenění za nejlepší režii pak obdržel Christopher Nolan. Sošku pro nejlepšího herce získal do svých rukou představitel jeho titulní role Cillian Murphy. Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli naopak dostala Emma Stoneová díky výkonu ve filmu Chudáčci.

České želízko v ohni neprošlo do finále

V kategorii zahraničních filmů ani letos nebyl český uchazeč, snímek Bratři se nedostal do užšího výběru zveřejněného v prosinci. Finálovou pětici americké filmové akademie tvořil italský snímek Já, Kapitán, japonské Dokonalé dny, španělské drama Sněžné bratrstvo, německé drama Das Lehrerzimmer (Sborovna) a nakonec vítězná britská Zóna zájmu.

O vítězích rozhoduje přibližně 11 tisíc členů akademie tvořené herci, režiséry, střihači a dalšími pracovníky filmového průmyslu. Loni Oscarům dominovala sci-fi podívaná Všechno, všude, najednou, která proměnila sedm z 11 nominací.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miss World se stala Češka. Rodačka z Třince Krystyna Pyszková studuje dvě univerzity najednou. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy:
film Hollywood herci Oscar režisér filmy Jimmy Kimmel Barbie Ceny Oscar ceremoniál Cen Akademie Akademie filmového umění a věd Martin Scorsese Killers of the Flower Moon Oppenheimer Oscaři Chudáčci Oscar 2024