ANKETA: Udílení filmových Oscarů se blíží. Kdo si podle vás zaslouží vyhrát zlaté sošky?

Nejvíce nominací získal Oppenheimer, šanci na úspěch mají také filmy Barbie či Chudáčci.

Nejvíce nominací na Oscary získal snímek Oppenheimer

V neděli 10. března se v Los Angeles uskuteční udílení Oscarů, prestižních cen Akademie filmového umění a věd, jehož celý průběh můžete sledovat na webu CNNPrima.cz. Nominace zcela ovládl tříhodinový opus o jaderném fyzikovi, Oppenheimer, který jich získal celkem 13. Mezi dalšími favority jsou například snímky Chudáčci nebo Zabijáci rozkvetlého měsíce. Zapojte se do ankety CNN Prima NEWS a hlasujte pro své favority.

Letošní 96. ročník udílení prestižních Oscarů odstartuje v neděli 10. března, v Česku 11. března od 1:00 v noci. Zlaté sošky budou zástupci Akademie filmového umění a věd předávat v sále Dolby Theatre Hollywood v Los Angeles v Kalifornii, napsal web Yahoo.

Sledujte udílení letošních cen Oscar. Vše podstatné najdete v naší on-line reportáži, do které se dostanete kliknutím na tento odkaz.

Nejvíce nominací, které byly zveřejněny koncem ledna, získal snímek režiséra Christophera Nolana, Oppenheimer mapující příběh otce atomové bomby. Film sklízel úspěch už během udílení Zlatých glóbů, kde proměnil pět z osmi nominací.

Podle kritiků je Oppenheimer mezi čtyřmi hlavními favority společně s tituly Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose, který má 11 nominací, a dále s deseti nominacemi historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce režiséra Martina Scorseseho. Kasovní trhák Barbie, který posbíral nominací osm, je také mezi těmi, co mají největší šanci na úspěch, připomněla agentura AP.

1. Nejlepší film

Který snímek si podle vás zaslouží vyhrát Oscara v kategorii Nejlepší film?

V kategorii Nejlepší film byly nominované tituly Oppenheimer, Barbie režisérky Grety Gerwigové, francouzský thriller Anatomie pádu nebo třeba životopisný Maestro pojednávající o milostném vztahu dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina. Režie i hlavní role se ujal Bradley Cooper.

2. Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Kdo si podle vás zaslouží Oscara v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli?

Za ztvárnění Leonarda Bernsteina si Bradley Cooper vysloužil nominaci v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Akademie filmového umění a věd neopomněla samozřejmě ani Cilliana Murphyho, který se představil jako Oppenheimer. Aby postavu vykreslil co nejlépe, během natáčení rapidně zhubl a své práci věnoval maximum úsilí.

3. Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli

Kdo si podle vás zaslouží Oscara v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli?

Poprvé je mezi nominovanými na ocenění za nejlepší výkon herečky v hlavní roli žena s kořeny domorodých amerických kmenů. Lily Gladstone si nominaci vysloužila za ztvárnění jedné z hlavních rolí ve snímku Zabijáci rozkvetlého měsíce, který zachycuje vraždění původních obyvatel státu Oklahoma na začátku 20. století.

4. Nejlepší režie

Kdo by podle vás měl vyhrát Oscara v kategorii Nejlepší režie?

Do kategorie Nejlepší režie se neprobojovala Greta Gerwig se svou Barbie, nominovaný byl ale Christopher Nolan s Oppenheimerem. Šanci na vítězství má také Jonathan Glazer a jeho historické drama Zóna zájmu nebo třeba Martin Scorsese s dramatickým filmem Zabijáci rozkvetlého měsíce.

5. Nejlepší filmová píseň

Která skladba si podle vás zaslouží Oscara v kategorii Nejlepší filmová píseň?

V kategorii Nejlepší filmová píseň dominuje Barbie, obsadila dvě z pěti nominací se skladbami What Was I Made For? od Billie Eilish a I'm Just Ken z dílny Marka Ronsona a Andrewa Wyatta.

Za skladbou What I Was Made For? stojí společně s Eilish i její bratr Finneas O'Connell. Pokud by dosáhli na vítězství, stanou se nejmladšími umělci, kteří kdy vyhráli dva Oscary před dovršením 30 let věku. Talentovaní sourozenci si sošku odnesli již v roce 2022 za skladbu No Time to Die, která byla ústřední písní ke stejnojmennému filmu o britském tajném agentovi Jamesi Bondovi, v Česku je film známý jako Není čas zemřít.

6. Nejlepší hudba

Který film si podle vás zaslouží Oscara v kategorii Nejlepší hudba?

Akční snímek režiséra Jamese Mangolda Indiana Jones a nástroj osudu získal pouze jedinou nominaci, a to v kategorii Nejlepší hudba.

7. Nejlepší animovaný film

Který snímek si podle vás zaslouží Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film?

Animovaný film Chlapec a volavka režiséra Hayao Miyazakiho sklidil úspěch na Zlatých glóbech i cenách BAFTA. Podle magazínu Variety si tak upevnil pozici silného kandidáta v kategorii animovaných filmů. Japonec Miyazaki již jednou v této kategorii zvítězil, a to v roce 2002 s fantasy snímkem Cesta do fantazie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Zlatých glóbech dominoval Oppenheimer. Bodovali i Chudáčci, kteří porazili Barbie

Tagy:
film Hollywood anketa Los Angeles Oscar Bradley Cooper Kalifornie filmy Ryan Gosling nominace Christopher Nolan Barbie Ceny Oscar prestiž Cillian Murphy červený koberec Oppenheimer Maestro Greta Gerwig Anatomie pádu Zabijáci rozkvetlého měsíce Chudáčci udílení cen American Fiction