Demonstranti vtrhli do domu Novotného. Spal jsem, rýpl si do nich, pak dorazil na Václavák

Krátce před začátkem nedělní demonstrace „Česko proti bídě“ se skupinka příznivců organizátora protestu a šéfa strany PRO Jindřicha Rajchla vydala k domu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Lidé ověšeni českými vlajkami a se symboly proti EU vnikli skrz vchodové dveře do domu a Novotnému do jeho poštovní schránky vhodili papíry s otázkami. U incidentu dozorovala policie. Komunální politik později uvedl, že celý „nálet na jeho byt prospal“. Pak s ukrajinskou vlajkou dorazil na Václavské náměstí.

Hodinové video z protestní akce v Řeporyjích zveřejnil web Raptor TV proruského propagandisty Žarka Jovanoviče na svém Facebooku. „Jízda za trestní odpovědnost starosty Řeporyjí Pavla Novotného,“ uvedl web.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blažek: Když ztratíme nervy z voleb, nemáme vládnout. Jste sobě opozicí, vmetl mu Vondráček

Skupinka Rajchlových podporovatelů nejdříve vyrazila k tamní radnici, později došla až k domu, kde Novotný bydlí. Vnikla do budovy přes vchodové dveře, které byly odemčené. Lidé ověšeni českými vlajkami a se symboly proti Evropské unii si pak našli poštovní schránku tamního starosty, u toho si pouštěli píseň od Karla Kryla s názvem Rakovina.

„Už na nás jdou policajti,“ zvolala jedna z žen v době, kdy demonstranti vhazovali do schránky otázky, na které jim má Novotný odpovědět. Například by podle nich měl dovysvětlit své nedávné vystoupení na sociálních sítích, v němž prohlásil, že by Češi potřebovali válku. Novotný svá ostrá slova tehdy adresoval voličům SPD a obecně těm, kteří nesouhlasí s pomocí české vlády válkou zasažené Ukrajině, která se již více než rok brání ruské agresi.

Policisté skutečně dorazili na místo, aby dohlédli, že v řeporyjském domě nedojde k žádným výtržnostem. Poté, co demonstranti „doručili poštu“, místo opustili. Novotný se k incidentu vyjádřil až odpoledne na sociálních sítích.

„Celý svůj profesní život nepoužívám dopoledne – spím. Dělám od 12 hodin do 4 hodin. Nálet na náš byt prospán, výtečná policie. My jsme ji nevolali, naše rodina je vycvičená z kauzy ricin, přesto děkujeme,“ vzkázal starosta.

Tím narážel na události z roku 2020, kdy obdržel policejní ochranu poté, co zpravodajská služba BIS získala informaci, že měl do Česka přicestovat ruský agent, který chtěl údajně otrávit tehdejšího pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), bývalého starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) i Novotného.

Sám Novotný se prý o podivné nedělní návštěvě dozvěděl až z videa webu Raptor. „Sedmiletá dcerka se smála akci u radnice. Jedu na Václavák,“ dodal. Ve 14 hodin odpoledne na Václavském náměstí odstartovala demonstrace „Česko proti bídě“. Na akci dorazily tisíce lidí, z pódia zaznívala protivládní hesla.

U Národního muzea se shromáždily také nižší stovky lidí zúčastněných v iniciativě „Stojíme za Ukrajinou a její vlajkou“. Aktivisty přišel podpořit právě i Novotný. Později jej na místě vyzpovídal reportér CNN Prima NEWS. Ten se ptal na dopolední incident v Řeporyjích i na demonstraci na Václavském náměstí.

„Jsou to hloupé oběti extremistů. Někteří z nich byli nejdřív na radnici a pak i u mě doma – celý jsem to prospal. Řvali na mě: ‚Srabe, vylez!‘ Já jsem takovej Nebojsa. Mohl jsem na té radnici být, tak jsem přijel aspoň sem (k Národnímu muzeu). Bojovat s dezinformacemi je povinností každého z nás. Na to, že mi někdo nadává, jsem zvyklý. Často sám rozdávám tvrdé ‚directy‘, proto musím být schopen je i přijímat,“ řekl Novotný pro CNN Prima NEWS. Později na svém Twitteru naznačil, že dopisy od svých kritiků využije jako toaletní papír.

Tagy: