Zásadní odhalení o zkáze Titanu. Zvuky z ponorky zachytil záznam, ukazuje video expertů

Co se skutečně dělo na palubě ponorky Titan krátce před katastrofou? Nový dokumentární film, který minutu po minutě popisuje detaily pátrání v hlubinách, obsahuje i zvukový záznam, který připomíná bouchání. Informoval o tom britský web Daily Mail. Odborníci spekulují, že mohlo jít o signály SOS. Plavidlo společnosti OceanGate s pěti lidmi na palubě se ztratilo loni 18. června v mezinárodních vodách severního Atlantického oceánu u pobřeží kanadského ostrova Newfoundland. Nikdo z posádky nepřežil.

Pátrání po ponorce bylo zahájeno prakticky okamžitě po jejím zmizení, přičemž během druhého dne se objevily zprávy, že hluboko pod hladinou oceánu byly v 30minutových intervalech zaznamenány rány připomínající bouchání.

Dutý zvuk byl nyní poprvé přehrán v ukázce nového dokumentárního filmu. Má pravidelný, stálý rytmus, který upoutal pozornost odborníků a vyvolal spekulace, že by mohlo jít o signály SOS. Informuje o tom britský web Daily Mail, který ukázku zveřejnil. „Mohlo by to být něčí klepání, symetrie mezi těmito klepáními je velmi neobvyklá,“ říká v dokumentu bývalý kapitán námořní ponorky Ryan Ramsey. „Je to rytmické, jako by ten zvuk někdo vydával, a to, že se opakuje, je opravdu neobvyklé,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zničující akce Ukrajinců. Z ruské lodi je Caesar salát, pochlubili se záběry z mise

Na palubě bylo pět cestujících: 58letý turista Hamish Harding, 48letý Shahzada Dawood a jeho 19letý syn Sulaiman Dawood, pilot francouzského námořnictva Paul-Henry Nargeolet a generální ředitel společnosti OceanGate Stockton Rush. Poté, co se objevily informace o tom, že z lodi bylo slyšet bouchání, získaly jejich rodiny naději na záchranu. Ta ale definitivně vyhasla 22. června, kdy byly nalezeny trosky na hladině i na mořském dně, a to asi 500 metrů od přídě vraku Titanicu. Následovalo oznámení, že posádka zahynula.

Nový dokumentární film, který natočila produkce ITN pro Channel 5, bude uveden ku příležitosti roku od tragédie a nahlédne do zákulisí pátrací operace za miliony dolarů. Minutu po minutě podrobně popisuje události, které předcházely nešťastné výpravě ponorky k vraku Titanicu. Obsahuje dosud neslyšený zvukový záznam bouchání a také názory odborníků na to, co se stalo během pátrací mise, která uchvátila celý svět.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úspěšná mise. Odysseus po přistání na Měsíci začal vysílat, modul dosáhl i jednoho prvenství

Tagy: