Zničující akce Ukrajinců. Z ruské lodi je Caesar salát, pochlubili se záběry z mise

Ukrajinské síly zničily ruskou výsadkovou loď.

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď

Hlavní ředitelství ukrajinské rozvědky se na síti Telegram pochlubilo záběry exploze ruské výsadkové lodi Cezar Kunikov, kterou ve středu v Černém moři obránci potopili. Ukrajinské ministerstvo obrany incident na síti X glosovalo s tím, že plavidlo „vylepšili na ponorku“ a dodalo, že „rybám z Černého moře bude určitě chutnat Caesar salát“. Kreml odmítl zprávy komentovat.

Ukrajinské ozbrojené síly ve spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozvědkou HUR při operaci v Černém moři potopily ruskou výsadkovou loď Cezar Kunikov. Záběry sdílelo Hlavní ředitelství ukrajinské rozvědky na síti Telegram.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin chtěl „zmrazit“ válku na Ukrajině. USA návrh na příměří odmítly, tvrdí ruské zdroje

„Magura zničila Caesara – průzkumníci potopili velkou loď Černomořské flotily,“ uvedla rozvědka na Telegramu. Dodala, že loď byla napadena námořními údernými drony Magura V5 u pobřeží Krymu poblíž města Alupka. Město Alupka leží na jižním pobřeží ukrajinského Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo. Magura V5 je ukrajinský víceúčelový bezpilotní člun schopný plnit různé úkoly od pozorování, pátrání, záchranu až po bojové mise.

Záběry sdílené na Telegramu ukazují, jak se zařízení blíží k lodi. Následně je vidět obrovský výbuch. „Cezar Kunikov obdržel kritické díry na levoboku a začal se potápět. Je symbolické, že ruský důstojník, po němž byla loď pojmenována, zahynul přesně před 81 lety,“ uvedla rozvědka (Cezar Lvovič Kunikov byl zraněný v boji a zemřel 14. února 1943, pozn. red.). Podotkla, že jde o jedno z nejnovějších ruských plavidel, na jehož palubu se vejde 87 členů posádky.

Výsadkové plavidlo Cezar Kunikov patří do třídy Ropucha, stejně jako loď Novočerkassk, jejíž poničení při ukrajinské operaci potvrdilo ruské ministerstvo obrany loni v prosinci. Loď se v tu dobu nacházela v přístavu Feodosija na Krymu.

Zničení lodi na síti X glosovalo ukrajinské ministerstvo obrany. „Ruská loď byla vylepšena na ponorku. Rybám z Černého moře bude určitě chutnat Caesar salát,“ uvedlo ministerstvo.

Ruské ministerstvo obrany se zatím k události nevyjádřilo a zprávy o zničení lodi po dotazech novinářů odmítl komentovat mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Souvisí to s vývojem speciální vojenské operace, je to tedy výhradně v gesci ministerstva obrany,“ řekl. Proruské telegramové kanály podle ruskojazyčného serveru BBC píší o útoku na loď, některé ale na rozdíl od ukrajinské armády tvrdí, že je celá posádka plavidla naživu.

Tagy: