Vtrhne do Česka arktická zima? Hrozí sněhové bouře a třeskutý mráz, varují odborníci

Mrazy (Ilustrační foto)

Počasí v Evropě bude nadále ovlivňovat tlaková níže nad Skandinávií. V případě jejího posunu na jih či východ však může do Česka vtrhnout třeskutá zima, upozorňují meteorologové. Tlaková níže nyní způsobuje velké problémy v USA, kde masivně sněží a teploty místy padají až pod mínus 30 stupňů Celsia.

Silné mrazy by se podle meteorologů mohly brzy přihnat i do Evropy, včetně Česka. Stejně jako USA i sever starého kontinentu provází tlaková níže. Do Spojených států tento jev podle odborníků z Severe Weather žene studený vzduch. V případě Česka a dalších zemí střední Evropy by tlaková níže v oblasti Skandinávie měla vést k proudění ze západu. S ním by měl přijít také relativně teplý vzduch, odborníci ale varují i před opačným scénářem.

V USA se potýkají s extrémním počasím, více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Česko v sevření krutého mrazu: Jak během chladného počasí zůstat zdravý a v bezpečí?

„Stále existuje možnost výskytu studeného vzduchu na celém kontinentu, a to v případě, že se systém nízkého tlaku přesune jižním směrem anebo se přesune dále na východ,“ uvedli meteorologové. V takovém případě by i Česko mohly zasáhnout silné mrazy.

Vliv klimatického fenoménu El Niño lze aktuálně pozorovat v Severní Americe. Území Spojených států aktuálně zužují tvrdé mrazy, podle deníku Guardian meteorologové napříč zemí varují před sněhovými bouřemi a vánicemi. V některých oblastech se podle expertů objevily „život ohrožující teploty“ – v Montaně v sobotu ráno naměřili -34 stupňů, v Dakotě se očekává až neuvěřitelných -46 stupňů Celsia.

Podívejte se, jak to v současnosti vypadá ve Spojených státech:

Napjatí Britové

Odborníci z britského Met Office upozorňují, že studený arktický vzduch se na území Spojeného Království dostaví již začátkem příštího týdne. S chladným počasím se očekává také sněžení v oblastech Skotska a Severního Irska. Lékaři v Británii také varují před zdravotními komplikacemi, které sebou může mrazivé počasí přinést.

„Teploty, které nás brzy čekají, mohou mít vážný dopad na zdraví osob starších 65 let a osob s již existujícími zdravotními potížemi, protože zvyšují riziko infarktu, mrtvice a infekcí hrudníku. Je proto nezbytné zkontrolovat přátele, rodinu a sousedy a ujistit se, že jsou na chladné počasí dobře připraveni,“ uvedl vedoucí oddělení pro extrémní události a ochranu zdraví Agentury pro bezpečnost a zdraví Agostinho Sousa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaké má být aktuálně počasí?

Tagy: