Česko v sevření krutého mrazu: Jak během chladného počasí zůstat zdravý a v bezpečí?

Mrazivé počasí se vrátilo do Česka. (Ilustrační snímek)

Meteoroložka o mrazivém počasí

Zimní počasí může negativně ovlivnit nejen naše nejbližší plány, ale i zdraví. Připravit se na silné mrazy, mnohdy spojené se sněžením, které v Česku opět v plné síle úřadují, může být přitom velmi snadné. Jaké zásady by lidé měli dodržovat, aby zůstali v bezpečí? Rady shrnuli odborníci pro web CNN.

Podle dat amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se v posledních letech úmrtnost v zimních měsících zvýšila o 8 až 12 procent. Celkově od roku 1979 zahynulo v souvislosti s chladem více než 19 tisíc Američanů, cituje instituci web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Zemi zasáhne obávané super El Niño. Přinese rekordní vedra, extrémní bouře a zvedne hladiny

Co je příčinou? Američtí experti se domnívají, že nárůst čísel souvisí se sezónními změnami v chování lidského organismu spolu s častějším vystavováním se riziku nákazy respiračními nemocemi. Jaké kroky by lidé měli podniknout, aby v mrazivém počasí ochránili sebe a své nejbližší?

Myslete na děti a seniory

Jak připomněl výkonný ředitel nemocnice v Nashvillu Tyler Barrett, v zimních měsících je nutné myslet zejména na kojence a starší lidi. „Obě skupiny hůře udržují tělesné teplo,“ vysvětlil pro CNN. Proto u těchto ohrožených jedinců hrozí rychlé podchlazení.

Jak k podchlazení dochází? Jedná se o stav, kdy tělo začne ztrácet teplo rychleji, než ho dokáže produkovat. Lidé by se proto měli ujistit, že všechny děti mladší jednoho roku spí ve vyhřátých místnostech, ideálně v teplotách kolem 20 až 22 °C. Stejně tak by měli kontrolovat své sousedy a přátelé starší 65 let, zda jsou jejich domovy dostatečně zahřáté.

„Riziko podchlazení se zvyšuje, jakmile teplota v domě na delší dobu klesne pod 10 °C,“ dodal Barrett. Pečovat byste měli také o své čtyřnohé mazlíčky. V mrazivém počasí je vhodné s nimi netrávit příliš mnoho času venku. Pokud s nimi jdete na procházku, neměli byste po návratu domů zapomínat je dostatečně otřít od případného sněhu.

Když snaha zahřát se zabijí

Ať je ve vašem domově jakkoliv velká zima, nikdy byste neměli ve vnitřních prostorách používat generátory, plynové grily a další podobné stroje pro vytápění domu. „Výpary z těchto zařízení mohou způsobit hromadění jedovatého oxidu uhelnatého,“ zdůraznil Barrett. Riziko souvisí zejména s faktem, že oxid uhelnatý nemá žádný zápach.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní počasí trápí celou Evropu

„Ať máte jakýkoli druh topení, vždy si dávejte pozor na oxid uhelnatý a mějte v domě jeho detektor,“ poradil lékař. Obdobně by lidé k vytápění podle CDC neměli využít kuchyňské sporáky. Místo toho by měli sáhnout po náhradních přikrývkách, spacích pytlích a kabátech. Bezpečnou alternativou k plynovým grilům a dalším jsou udržované krby nebo přenosné ohřívače.

Myslete na všechny scénáře

Pokud vám to okolnosti dovolí, vyhněte se cestování. Komunikace mohou být zledovatělé a hrozí riziko karambolů. Jestli se vám stane, že ve svém voze uvíznete, nevystupujte. Jak připomínají meteorologové, bezpečnější je zůstat uvnitř a předejít riziku podchlazení. Cestujte ve dvojici a při venkovní rekreaci, jako je lyžování, sáňkování nebo běhání, mějte při ruce mobilní telefon.

V případě, že musíte odklízet sníh či podniknout jiné venkovní aktivity, nespěchejte. Díky tomu se vyvarujete zvýšenému riziku, že si na zmrzlém povrchu ublížíte.

Nebezpečí omrzlin a podchlazení

Pokud se během mrazivých dní musíte vydat ven, omezte čas strávený na chladném vzduchu co nejvíce. „Předejdete tak omrzlinám a podchlazení,“ sdělil Barrett. Lidem doporučuje, aby se oblékli do teplých a suchých vrstev se zvláštním důrazem na ochranu citlivějších míst, jako jsou uši, nos, tváře a prsty na rukou a nohou. Právě tyto oblasti jsou vystaveny zvýšenému riziku vzniku omrzlin.

K těm dochází při velmi nízkých teplotách, kdy se zúží cévy, teplota kůže klesne a kolem či uvnitř buněk se vytvoří ledové krystalky. Mezi příznaky patří bílá nebo šedožlutá kůže, která je nezvykle pevná, a necitlivost v postižené oblasti. Pokud k omrzlinám dojde a nemůžete okamžitě přivolat lékařskou pomoc, vyhledejte teplou místnost a postižené místo ponořte do teplé, nikoliv horké, vody.

Jak odborníci zdůrazňují, podchlazení je závažnější zdravotní stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Osoba s podchlazením se může nadměrně třást a mít jasně červenou a studenou kůži. Mezi další příznaky patří zmatenost, ztráta paměti, nezřetelná řeč a ospalost. Ještě před zásahem lékaře nejprve zahřejte střed těla ideálně kontaktem kůže na kůži. Pomoci mohou také teplé nápoje.

Nezapomeňte hydratovat

Při extrémně nízkých teplotách může být dehydratovaná pokožka velmi suchá a popraskaná. „V takovém případě existuje zvýšené riziko vzniku kožních infekcí,“ sdělil Barrett a doplnil, že u lidí, kteří trpí ekzémem, se jejich stav může v zimních měsících zhoršit.

ČTĚTE TAKÉ: Nekončící covid i další nemoci. Experti varují před zdravotními problémy v roce 2024

Při koupeli a sprchování si místo horké vody nastavte teplou, abyste zabránili zhoršování stavu. Americká dermatologická akademie doporučuje použít hydratační krém ihned po sprchování, aby se v pokožce zachytila stávající vlhkost.

Jak extrémní chlad zatěžuje plíce

Podle Barretta může chladnější a sušší vzduch způsobit lidem s respiračními chorobami, jako je chřipka nebo covid, komplikace. Mrazivý vzduch dráždí dýchací cesty a způsobuje sípání, kašel a dušnost. Důležité je podle něj každoroční očkování, zejména proti chřipce a covidu, které pomáhá komplikacím předcházet.

Podle CDC očkování proti chřipce prokazatelně snižuje riziko nutnosti návštěvy lékaře s chřipkou o 40 až 60 procent. Mezi ohrožené skupiny se řadí také lidé s plicními chorobami, jako je astma. Chladné počasí u nich může vyvolat zánět. „Pokud trpíte astmatem a chystáte se být venku, snažte se omezit vdechování chladného vzduchu, ať už nošením šály, nebo jen samotným omezením pobytu venku,“ doporučil Barrett.

Myslete na své srdce

Mrazivé počasí může mít vliv i na lidská srdce, zejména pokud dotyčný trpí kardiovaskulárním onemocněním. Chlad zužuje cévy, což může srdce více zatěžovat.

„Odklízení sněhu je jedním z příkladů, kdy se lidé, kteří mají srdeční onemocnění nebo rizikové faktory pro tyto nemoci, namáhají více než jindy,“ podotkl pro CNN Reed Caldwell, odborný asistent na oddělení urgentní medicíny a lékař na pohotovostním oddělení. Lidé, kteří mají nemocné srdce nebo vysoký krevní tlak, by se měli vyhnout namáhavým činnostem, jako je zmiňované odklízení sněhu nebo přílišné cvičení.

Tagy: