Hlas Dartha Vadera navždy utichl. Zemřel herec Earl Jones, namluvil i ikonickou znělku CNN

Ve věku 93 let zemřel americký herec James Earl Jones.

Zemřel herec James Earl Jones

Filmový svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 93 let zemřel herec James Earl Jones, který se proslavil především jako hlas slavného záporáka Dartha Vadera ze série Star Wars nebo lva Mufasy z animovaného filmu Lví král. Podle svého zástupce zesnul v kruhu rodiny, bližší informace nebyly zveřejněny. Informoval o tom web CNN. Právě tomuto zpravodajství propůjčil herec svůj hlas při namluvení ikonické fráze „This is CNN“.

Herec zemřel v pondělí ve věku 93 let, uvedl jeho agent. Své poslední chvíle strávil v kruhu rodiny. Bližší informace k příčině smrti nebyly zveřejněny, připomíná web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel oblíbený herec Bollywoodu, bylo mu jen 48 let. Žena ho ráno nedokázala probudit

Pro Jonese byl charakteristický velmi hluboký hlas. Jeho nejznámější rolí, kterou namluvil, byla legendární záporná postava ze série Star Wars – neboli Hvězdných válek – Darth Vader. Kromě něj vtiskl nezapomenutelný osobnostní rys i jednomu z protagonistů Lvího krále, Mufasovi. Jonese mohli slyšet diváci každý den – namluvil totiž ikonický slogan stanice CNN „This is CNN“.

Zpravodajská služba v prohlášení uvedla, že „Jones byl hlasem značky CNN desítky let a skrze svůj přednes dokázal okamžitě vyjádřit autoritu i slušnost“.

Do historie filmu se však Jones zapsal nejen díky svému nezvyklému hlasu. Svou kariéru započal v Michiganu, kde studoval na tamní univerzitě dramatické umění. Působil i v armádě, ovšem později odešel do New Yorku a získal několik hlavních rolí v divadelních hrách Williama Shakespeara.

Jeho filmový debut přišel v roce 1964, kdy si zahrál v kultovním snímku režiséra Stanleyho Kubricka Dr. Strangelove (český titul Dr. Divnoláska, pozn. red.). Významný okamžik pro herce přišel během vzniku Star Wars.

Režisér George Lucas totiž chtěl, aby postavu záporáka Dartha Vadera mluvil nikdo jiný než jeho představitel David Prowse, který na sebe vzal typický černý kostým. Sháněl se po temnějším hlase. „Měl jsem prostě štěstí,“ zhodnotil Jones finální Lucasův výběr, který vyšel na něj.

Ohledně melodie a barvy hlasu Vadera však mezi hercem a režisérem panovaly neshody. „Chtěl jsem udělat postavu zajímavější, jemnější a více psychologicky zaměřenou. Jenže Lucas mi řekl: ‚Ne, musíš udržet jeho hlas co nejníže, protože už není lidskou bytostí,‘“ přiblížil vznik filmu.

Herec si mimo jiné zahrál například ve snímcích Barbar Conan, Vysoká hra patriotů nebo Cesta do Ameriky. Pyšnil se i ziskem řady cen, byl držitelem cen Emmy a Grammy, získal i Oscara nebo divadelní ocenění Tony.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé se rozloučili s Karlem Heřmánkem. Přišli Kostka i Satoranský, vzkaz napsala také Černohorská

Tagy: