Bedly rostou
Po suchém létě, kdy bylo v lese hub pomálu, nadchází podzim a s ním ideální podmínky pro růst hub. Mezi ně patří i bedly, které mnozí považují za lahůdku. Ale pozor – některé druhy, především ty rostoucí na zahradách, mohou způsobit zdravotní problémy. O problematických bedlách pro CNN Prima NEWS promluvil mykolog Vladimír Antonín.
Bedly jsou mezi houbaři oblíbené a pro jejich charakteristický vzhled je snadno rozpozná i méně zkušený sběrač. Přesto však není bedla jako bedla. Zatímco některé druhy jsou vysoce ceněné pro své chuťové kvality, jiné byste do kuchyně nosit neměli.
ČTĚTE TAKÉ: Podzimní houbařská sezóna je tu. Mapa ukazuje, kam se vyplatí vyrazit za plným košíkem
Nejznámější a nejčastěji sbíranou bedlou je bedla vysoká (Macrolepiota procera), kterou poznáme podle uzavřeného klobouku ve tvaru vajíčka, který se postupně otevírá a může dosáhnout průměru až 40 centimetrů. Klobouk je hnědý a pokrytý šupinami, zatímco prsten na noze bývá pohyblivý.
Dalším hojně se vyskytujícím druhem je bedla červenající (Chlorophyllum rhacodes). Ta je menší, dorůstá výšky 10 až 12 centimetrů a při poranění dostává oranžový až červený odstín. Na rozdíl od bedly vysoké má hladkou, světlou nohu bez příčných šupin. Bedla červenající byla dlouho považována za jedlou houbu. Nyní část mykologů uznává, že pro některé lidi může být těžce stravitelná a vyvolat u nich žaludeční potíže. Žádné toxiny ale v dotyčné bedle zjištěny nebyly, jedná se o intoleranci některých jedinců na tento druh houby.
Pozor na bedly z parku či zahrady
Ještě složitější je to s bedlami, které najdete v parku či na zahradě. Na vaší zahradě se totiž může standardně vyskytovat bedla vysoká. Zejména, když máte pozemek u lesa, tak to není žádná vzácnost. Zejména letos mají někteří lidé na zahradách desítky výstavních plodnic a mohou hodovat každý den.
INSPIRUJTE SE: Nejlepší houbové recepty, užijte si své úlovky naplno
Na zahradách a v parcích roste také bedla zahradní (Chlorophyllum brunneum) a jiné druhy bedel a bedliček. Některé plodnice jsou krásně bílé a vypadají jako nadýchaná smetana. Na takové bedly pozor, mohou vás poslat se žaludečními problémy do nemocnice.
Podle zkušeného mykologa Vladimíra Antonína nelze hovořit o klasické otravě. V bedlách, které rostou na zahradě, nebyly zjištěny konkrétní toxiny, ale někteří jedinci mohou mít po požití takových bedel zdravotní potíže.
„Ona to není otrava v klasickém smyslu. Je to individuální nesnášenlivost a stále se zkoumá, proč se tak děje. Problematické mohou být také bedly zahradní a bedly šedohnědé. Ale znovu říkám, že tyto bedly samy o sobě jedovatou látku nemají. Je ale pravda, že u některých lidí mohou způsobit střevní a žaludeční potíže,“ vysvětlil mykolog Antonín.
Bedly rostoucí ve městech a městských zahradách pak mohou představovat další problém, protože dokážou absorbovat látky z půdy, v níž rostou. A pokud se vyskytují v oblastech ovlivněných lidskou činností, může to mít logicky vliv na jejich „jedovatost“.
Rizikové kombinování s alkoholem
Obecně také platí, že houby by se neměly jíst v kombinaci s alkoholem, a to zejména bedly červenající. Těžké jídlo, jako jsou smažené bedlové řízky, zapité alkoholem, je kombinací, která může být pro lidský organizmus opravdu nebezpečná.
Závěrem lze říci, že při sběru hub je nutné být opatrný. Pokud si nejste zcela jisti, o jaký druh se jedná, případně jste bedly nasbírali v zahradě či městském parku, raději je nechte být.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Znepokojivé záběry odhalily „zombie houbu“ v akci. Ovládnutí velké tarantule byl jen začátek