Letohrádek Portz Insel: Romantické místo pro milovníky přírody a kvalitního BIO vína

PORTZ INSEL

Zavítejte s námi do rodinného vinařství na letohrádek Portz Insel

Vinařství VINO Cibulka už 7 let zachraňuje 400 let starý letohrádek Portz Insel v Mikulově. Rodina se rozhodla, že místo promění v romantický a klidný prostor pro jejich bio vinařství a především pro každého milovníka skvělého vína.

Když rodina Cibulkových zámek Portz Insel objevila, byl polorozpadlý. Věděli ale, že je to místo určené přímo pro jejich rodinné vinařství a že chtějí toto místo zachránit. „Zámek byl v nějakém stabilizovaném stavu, nicméně bez oken, bez omítek. Měl jen schodiště, jednu podlahu a opevnění bylo rozebráno, takže tu opravdu máme celou dobu co dělat. Sedm let už to renovujeme,“ říká Petr Cibulka, majitel vinařství VINO Cibulka.

Letohrádek se nachází pouhé dva kilometry od Mikulova. Je obklopen ptačí rezervací a CHKO Pálava. Navíc jsou pod celým jeho územím podzemní chodby. „Sklepy jsou více než 400 let staré. Byly zasypané a úplně zavalené kamením. Museli jsme je zcela obnovit a místy jsme se doslova plazili po břichu,“ dodává Michaela Cibulková.

Místní sklepy

Říká se, že místní sklepy jsou ještě o sto let starší než samotný letohrádek. Historici se dohadují, k čemu vlastně chodby mohly sloužit. Jedni se domnívají, že byly součástí protitureckého opevnění, jiní pak, že sloužily jako zásobárna pro letohrádek. Navíc je v nich i místnost, kde je pozůstatek groty neboli umělých krápníků, které můžete najít například i v zámku v Lednici.

„Část sklepů využíváme pro zrání našich sektů, pak tam máme degustační místnosti, kde je možno uspořádat degustační ochutnávku našich vín, samozřejmě je to takové zpestření prohlídky našeho letohrádku, na kterou může přijít kdokoli,“ říká Michaela Cibulková.

Kdo zavítá do Mikulova nebo na jižní Moravu, tak na letohrádku může strávit pár hodin v naprostém klidu a pohodě. Do bývalé hospodářské budovy navíc rodina zasadila malebné bistro, kde může kdokoli ochutnat pohárek bio vína rodiny Cibulkových.

Tagy:
příroda rodina víno sekt sklep Mikulov Vinohrady vinařství Petr Cibulka Portz Insel Cibulkovi Vinařství VINO Cibulka Letohrádek Michela Cibulková letohrádek CHKO Pálava