Proč pít BIO vína a jaké jsou jejich výhody?

VINO Cibulka

Víra v krajinu a zdravý životní styl, to je vinařství VINO Cibulka

Vinařství VINO Cibulka sází na přírodu. A právě víra v krajinu a zdravý životní styl je vedla k tomu, aby se jako jedni z prvních vinařů u nás začali věnovat bio pěstování révy vinné a výrobě bio vína. V roce 2005 proto založili své rodinné vinařství.

Své vinařství zasadili do pohádkového místa, a to dva kilometry od Mikulova na letohrádek Portz Insel, který už sedm let rekonstruují. Ten je pro zajímavost obklopen ptačí rezervací a CHKO Pálava. Navíc jsou pod celým jeho územím podzemní chodby, které jsou určené pro degustaci jejich vína a turistické prohlídky.

Filozofie výroby vinařství VINO Cibulka spočívá především v souznění s přírodou. „BIO vína mají dvě hlavní výhody. První výhoda spočívá v přínosu pro naše zdraví a druhá pak hovoří pro přírodu. Pro zdraví jsou přínosná v tom, že v nich nejsou rezidua herbicidů a pesticidů. Ty jsou totiž karcinogenní. Také je v nich snížený obsah síry. V rámci naší výroby máme navíc jako první vína bez histaminu," říká Jan Cibulka a dodává:

Velkou výhodou bio výroby pro přírodu je, že díky tomuto postupu zadržujeme vodu v krajině a nevyplavujeme nitráty a rezidua pesticidů a herbicidů do spodní vody.

Pěstování bio vinné révy je značně náročnější. Jako jedni z mála Cibulkovi sázejí vinohrady po francouzském vzoru. Na úzko a na nízko. Má to několik výhod. Tou hlavní je, že má konečný produkt vyšší kvalitu. Tou další třeba to, že kořeny rostou více do hloubky, a to se následně promítá do charakteru určitého vína. Navíc jsou určena i pro alergiky a lidi se zvýšenou citlivostí. „Naše způsoby výroby jsou navíc veganské,“ říká hlava rodiny Petr Cibulka.

Sekty

Z dlouhodobého pohledu je jejich vlajkovou lodí červené víno Cabernet sauvignon. Nyní už se ale specializují i na sekty. „Sekty jsou vlastně novinka, které se věnujeme od roku 2014. Nicméně platí, že potřebujete mít spoustu a spoustu místa, spoustu a spoustu času, protože zrání a sekundární fermentace na lahvi je něco, co se nedá stihnout za rok jen tak. Je to proces, který trvá u těch nejlepších vín, tři až pět let na lahvi, a my tohle pravidlo dodržujeme,“ říká Petr Cibulka a dodává, že je na jejich sekty nesmírně hrdý.

Ochutnat bio víno můžete právě na letohrádku Portz Insel v Mikulově přímo u rodiny Cibulkových. Tam na vás čekají tamní sklepy, které jsou více než 400 let staré, malebné bistro, klid a nádherná příroda.

Tagy:
příroda víno výroba sekt Mikulov Vinohrady vinařství sekty ekologické zemědělství Petr Cibulka Cibulkovi Vinařství VINO Cibulka BIO víno Michaela Cibulková Cabernet Sauvignon CHKO Pálava