Sněhová kalamita zkomplikovala dopravu na jihu Čech. Zastavily se autobusy i vlaky

I v úterý zasypal české území čerstvý sníh. Zejména na Českomoravské vrchovině a ve východních a severovýchodních Čechách může místy napadnout kolem pěti centimetrů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mokrý sníh od rána komplikoval dopravu na mnoha místech ČR. Například na jihu Čech zastavil provoz některých vlaků. Problémy nastaly i na silnicích, došlo k četným autonehodám.

V týlu tlakové níže nad Pobaltím do ČR začíná proudit studený vzduch. V úterý bude proto zataženo až oblačno, na většině území se vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v nižší nadmořské výšce i srážky smíšené nebo dešťové.

Zejména na Českomoravské vrchovině a ve východních až severovýchodních Čechách může místy napadnout kolem pěti centimetrů mokrého sněhu. Sníh už komplikoval dopravu zejména na jihu Čech, dopoledne se tam zastavil provoz vlaků na pěti tratích.

Kvůli silnému sněžení na dálnici D3 uvízlo několik kamionů a vytvořily se dlouhé kolony a dálnice byla asi hodinu uzavřená. Nyní je provoz ve směru na Prahu v omezeném režimu obnoven. „Řidiči, nadále dbejte zvýšené opatrnosti,“ varuje policie.

Sníh postupně ustane

Během dne by měly od západu srážky postupně slábnout. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČMHÚ budou pohybovat mezi 1 až 5 °C, na horách kolem −1°C. Také v noci by mělo být zataženo až oblačno, místy nastanou sněhové přeháňky. Na horách bude sněžení četnější. Nejnižší teploty dosáhnou −2 °C.

Ve středu pak bude převážně oblačno. Místy se vyskytnou sněhové přeháňky, v nižší nadmořské výšce i smíšené nebo dešťové. Na horách bude sněžení četnější. Večer dojde k úbytku srážek. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 0 až 4 °C.

Tagy: