Staré oblečení, spacáky i cenovka 400 eur. V lesích na Moravě zůstává po migrantech spoušť

Nepořádek po migrantech na jihu Moravy

Nepořádek po migrantech

Stovky zadržených nelegálních migrantů denně. Taková je realita na jižní Moravě. Často se ukrývají v lesích blízko hranice se Slovenskem a to, co po nich na místě zůstává, se nelíbí nejen místním lidem, ale ani obcím nebo lesníkům, kteří nepořádek musejí odklízet na své náklady.

Scénář, jak se nelegální migranti dostávají prostřednictvím pašeráků do Česka, je pokaždé téměř stejný. Vysadí je u hranic, často poblíž dálnice, kde první noc stráví ve spacácích v lese.

„Většinou je v noci někdo přiveze, přespí tu, oblečou se a nechají tu nepořádek,“ popsal starosta Starého Poddvorova Ivo Padalík (Rovnost, poctivost a trvalé hodnoty).

Ráno oblečeni do nových svršků přijdou do vesnice, kde čekají už jen na příjezd policie. S nepořádkem, který po nich v lese zůstal, si musí poradit Lesy České republiky anebo obce, které si na úklid najímají specializované firmy. V lesíku u Dolních Bojanovic bylo migrantů asi 30 a lesníci tam odklidili 20 pytlů odpadků.

„Všechno musíme dávat do nebezpečného odpadu, nevíme, co tam je, není… Takže v podstatě je to černá skládka a náklady jdou samozřejmě za námi,“ konstatoval starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík (KSČM).

A nepořádek není to jediné, čeho se místní v tuto chvíli obávají. „Když nám pekař vezl zboží, řekl, že tu viděl tři tlupy v každé vesnici. Říkal, že se bál, jestli tu vůbec má přespat,“ popsala prodavačka. „Kdo by se nebál člověka bez dokladů, neví, nezná ho. Obavy tady jsou, nicméně do dnešního dne se tu nic nestalo,“ uvedl Padalík.

Na místě se kromě vyhozeného oblečení a spacáků našla i cenovka ukazující částku 395 eur. „395 euro za oblečení? Tak co to je za kšeft, že je někdo schopný jim koupit oblečení za 395 éček,“ podivil se Tesařík.

Zamezit silné vlně nelegální migrace a pašeráctví se zatím nedaří, přestože policie posílila hlídky v příhraničí a ve vzduchu je i vrtulník s termovizí. Ministerstvo vnitra už volá po přísnějších trestech pro převaděče.

Tagy:
les migrace Jihomoravský kraj uprchlíci Česko Dolní Bojanovice Ministerstvo vnitra České republiky Lesy České republiky Starý Poddvorov