V Itálii vybuchla další sopka. Turisty uvěznila na Sicílii, popel ochromil tamní letiště

V Itálii se probudila Etna. Na Sicílii, kde se nejvyšší činná sopka v Evropě nachází, popel blokuje ranvej letiště města Katánie. Přílety a odlety jsou pozastaveny, hlásí italská média.

Na vzletovou a přistávací dráhu letiště ve městě Katánii spadla velká vrstva sopečného popela, proto byly přílety i odlety pozastaveny, informuje web La Sicilia s odkazem na vyjádření společnosti SAC, která letiště provozuje. V důsledku erupční činnosti Etny letiště zcela uzavřelo sektory B2 a B3.

ČTĚTE TAKÉ: V Itálii vybuchla sopka. Nebe zahalil černý dým a láva teče přímo do moře, ukazují záběry

Letový provoz bude obnoven, jakmile se sopečný popel z ranveje podaří odstranit. Provozovatelé odhadují, že k tomu dojde okolo třetí hodiny odpoledne. Žádají cestující, aby na letiště nejezdili, dokud si u letecké společnosti neověří bližší informace, píše La Sicilia.

Letiště v Katánii kvůli erupci Etny přerušilo provoz na 24 hodin i loni v srpnu. Oblast na jih od sopky totiž zahalil oblak sopečného popela.

Etna se nachází na Sicílii. Je největší aktivní sopkou v Evropě. Je vysoká zhruba 3350 metrů. Její přesná výška se však v důsledku erupcí stále mění. Etna doutná prakticky neustále. Má několik hlavních a na tři sta menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára a plyny. Od roku 2013 je Etna zapsána na seznamu přírodních památek světového dědictví UNESCO.

Ve čtvrtek v Itálii vybuchla sopka Stromboli. Chrlila lávu a do ovzduší vypouštěla hustý kouř, informovala italská média.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Děsivé záběry z italské vesnice: Potok se změnil v ničivý živel, voda se valila ze skal

Tagy: