Končí lhůta pro výměnu bankovek. V peněžence je můžete mít i vy, jak je poznáte?

Na snadnou výměnu bankovek vydaných před rokem 2000 zbývá poslední týden.

Pozor na bankovky vydané před rokem 2000

Na snadnou výměnu bankovek vydaných před rokem 2000 zbývá poslední týden. Od července se celý proces totiž značně zkomplikuje. V oběhu jich přitom je ještě 41 milionů kusů. Ekonom Pavel Peterka upozornil, že v bankách se nyní kvůli tomu mohou tvořit fronty.

Centrální banka před dvěma lety rozhodla o vyřazení starších vzorů bankovek. Následně plynula dvouletá lhůta, aby lidé měli čas neplatné kusy v bankách vyměnit. Ta ale s 30. červnem končí. Jak tedy neplatné bankovky poznat? „Je to možné podle úzkého stříbřitého proužku, který je vizuálně nejvýraznější. Potom je tam ještě menším písmem rok, kdy byla bankovka vydána,“ uvedla mluvčí České národní banky Petra Vlčková. Dodala, že stažení se týká bankovek vydaných v letech 1995 až 1999.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak získat zpět peníze za zrušený let? Musíte splnit tři podmínky, hlavní roli hrají banky

Možnost, že neplatnou bankovku někdo najde v peněžence nebo doma, je přitom poměrně vysoká. V oběhu jich je totiž stále více než 41 milionů kusů. V případě pětitisícovek ale není třeba rok vydání ani šířku proužku řešit. V platnosti totiž zůstávají všechny vzory, tedy i ty s úzkým pruhem vydané do roku 1999. „Řada lidí nechá výměnu bankovek na poslední chvíli. Umím si představit, že s výměnou bankovek budou spojené delší fronty,“ upozornil ekonom Pavel Peterka.

Pokud ale po 1. červenci ještě někdo najde ve své peněžence neplatnou bankovku, zoufat nemusí. Stále bude mít možnost ji kdykoli vyměnit na jedné ze sedmi poboček České národní banky. Ty jsou ale jen v největších českých městech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jednou z nejčastějších příčin hádek ve vztahu jsou společné finance. Experti radí, jak na ně

Tagy: