Jednou z nejčastějších příčin hádek ve vztahu jsou společné finance. Experti radí, jak na ně

Bankomat

Jak rozdělit finance ve společné domácnosti?

Společné finance patří mezi nejčastější důvody hádek mezi partnery. Odborníci radí, aby si páry peníze raději rozdělily na osobní a společné. Vždy je ale potřeba se předem domluvit.

Dělení financí na osobní a společné. Podle ekonomů je to nejspolehlivější cesta k finanční pohodě ve vztahu. „Mně osobně se líbí ten systém, kdy ty účty jsou tři. Máme jeden společný, jeden mám já a jeden má partnerka. Víme, co se s těmi penězi děje, ale partnerka mi nesonduje ve výpisech,“ řekl odborník na finanční plánování OVB Allfinanz Jakub Sika.

ČTĚTE TAKÉ: Výhodné ceny v Polsku opět vábí Čechy. Nejlepší cesta, jak ukáznit naše řetězce, říká expert

Společné finance má podle průzkumu Partners Banky přes 60 procent manželských párů. Většinou jde o třetí společný účet – jenom na jednom účtu všechny peníze spravuje asi 15 procent rodin.

Podle psychologů se ale nedá řídit jen statistikou. „Normální je cokoliv, co si dva lidé ve vztahu domluví, že je normální. A co jim vyhovuje. Takže jestli budou mít oddělené účty a nikomu to nebude vadit, tak je to v pořádku. Je důležité komunikovat o tomto tématu dřív, než se stane problémem,“ uvedla psychoterapeutka Tereza Ševčíková.

Finanční situaci v rodině se čím dál více Čechů snaží řešit předmanželskou smlouvou. Ročně jich notáři registrují kolem deseti tisíc. „Takovou smlouvu uzavírá zhruba každý pátý pár. Hlavním cílem předmanželské smlouvy stále zůstává ochrana druhého manžela před potenciálními dluhy,“ vysvětlil prezident notářské komory Radim Neubauer.

Taková smlouva ale může podle psychologů vztahu nejen pomoci, ale také uškodit – stačí, když se na její podobě snoubenci dopředu dostatečně nedomluví.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na levnější potraviny letos zapomeňme. Jaké jsou důvody a proč ceny budou dál růst?

Tagy: