Některé oběti se při nehodě jachty u Sicílie neutopily. Pitva odhalila děsivou příčinu smrti

Středeční pitva čtyř obětí, které v srpnu zemřely při potopení luxusní jachty Bayesian u pobřeží Sicílie, nenašla v jejich plicích vodu – měly se udusit oxidem uhličitým, když jim ve vzduchových kapsách lodi došel kyslík. Takto zemřel například manažer americké banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer s manželkou Judy. Policisté vyšetřují tři členy posádky, na něž padlo podezření ze zavinění nehody a z neúmyslného zabití. To ale neznamená, že jsou obviněni, připomněl italský list La Repubblica.

Čtyři lidé ze sedmi měli při tragické nehodě zemřít „atypickým utonutím“. Podle pitvy, kterou provedl Ústav soudního lékařství v Palermu, se voda nenašla v plicích, průdušnici ani žaludku obětí. Lékaři zkoumali těla manželů Bloomerových, newyorského právníka Chrise Morvilla a jeho manželky Nedy, napsal La Repubblica.

ČTĚTE TAKÉ: Smutný konec děsivého příběhu. Olympionička politá hořlavinou zemřela, v Paříži běžela maraton

O poslední kousek kyslíku musely oběti podle italských médií bojovat až do konce, dokud už nemohly dýchat – pravděpodobně kvůli tracheální křeči. Zemřeli, aniž by vdechly vodu nebo se vůbec napily. Soudní lékaři provedou další testy, aby potvrdili příčinu smrti. Pitvy ostatních mrtvých se uskuteční v pátek, píše britský deník Daily Mail.

Výrobce a konstruktéři lodi tvrdí, že loď byla „takřka nepotopitelná“ a že vše zřejmě zavinila posádka, protože před příchodem silné bouřky nezavřela všechny poklopy a dveře lodi. Kvůli tomu plavidlo rychle nabralo vodu a potopilo se.

Italští vyšetřovatelé se momentálně pochybením některých členů posádky zabývají. Patří mezi ně kapitán James Cutfield, strojník Tim Parker Eaton a námořník Matthew Griffiths. Prokuratura jim nezakázala cestovat a Cutfield už opustil Itálii, protože v ní nežije a na Sicílii byl jen z pracovních důvodů. Očekává se ale, že se v případě předvolání do Itálie vrátí. Než se kauzou začne zabývat soud, může uplynout i několik let.

Chtěla zachránit dceru

Manželka majitele jachty Bayesian, Angela Barcaresová, si přicházející bouře všimla brzy. Ze své kajuty vyběhla na palubu, kde už čekalo devět členů posádky. Loď se nebezpečně kymácela, věci  padaly na zem a pro všechny nastalo několik minut hrůzy, popsal průběh katastrofy deník New York Post.

V tu chvíli Barcaresová myslela jen na záchranu dcery a svého manžela. Bosá se za nimi pokoušela dostat, ale pořezala se o sklo, které leželo na zemi. Člun se poté zakymácel a dovnitř vnikl prudký proud vody. Vypadla elektřina a už se nedalo nic dělat.

Spolu s dalšími 14 přeživšími se žena ocitla na širém moři v záchranném člunu. Zachránilo je až nizozemské plavidlo Sir Robert Baden Powell. Manžel Angely miliardář Mike Lynch s dcerou takové štěstí neměli.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Procházel vlakem a náhodně střílel do spících cestujících. Chicagem otřásla čtyřnásobná vražda

Tagy:
Itálie společnost Sicílie havárie jachta manželé oběť hodnoty Palermo příčina smrti la Repubblica smrt a umírání katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Bayesian