Na ztroskotané jachtě zemřel miliardář a jeho dcera. Za zkázou lodě může stát extrémní jev

Do pátrací akce se zapojily i čluny pobřežní stráže.

Pátrání po pohřešovaných

Příčinou potopení luxusní jachty Bayesian u pobřeží Sicílie by mohla být vodní smršť, zkáze zřejmě napomohl fakt, že kvůli vedru měli pasažéři otevřené poklopy a dveře. Tyto spekulace odborníků by měli potvrdit, nebo vyvrátit vyšetřovatelé, kteří v úterý dorazili na místo. Záchranářům se do čtvrtka podařilo najít všech sedm pohřešovaných, všichni už byli mrtví. Jsou mezi nimi miliardář Mike Lynch a jeho osmnáctiletá dcera. Dalšími oběťmi jsou manažer americké banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer s manželkou Judy a Lynchův právník Chris Morvillo s manželkou Nedou, jejichž těla potápěči vyzvedli ve středu. Již dříve byly z vody vyloveny ostatky šéfkuchaře Recalda Thomase.

Do Itálie v úterý dorazili britští vyšetřovatelé, aby posoudili, co se stalo během extrémního počasí, které jachtu zasáhlo. Jak informoval web Daily Mail, vyšetřovatelé budou také zjišťovat, zda byla vzhledem k předpovědi špatného počasí na noc přijata vhodná opatření a zda je některý z členů posádky trestně odpovědný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama u pobřeží Mallorky. Loď zachvátily plameny, lidé si zachránili život skokem do moře

Předpokládá se, že loď zasáhlo tornádo nad vodou – jinak známé jako vodní smršť – a způsobilo její převrácení, píše BBC. Loď se převrátila asi 700 metrů od Porticella, východně od sicilského hlavního města Palerma. Nyní leží na mořském dně v hloubce 50 metrů. Z 22 lidí na palubě jich 15 přežilo – včetně britské matky, která popsala, že držela svou holčičku nad hladinou moře, aby ji zachránila před utonutím.

Záchranáři jako první našli tělo kanadsko-antiguanského šéfkuchaře Recalda Thomase, uvedl web BBC. Jeho přítel Gareth Williams ho popsal jako milovaného a laskavého člověka s „nejhlubším a nejsmyslnějším hlasem na světě a úsměvem, který rozzářil celou místnost“. Ve středu záchranáři vyzvedli těla britského miliardáře Mika Lynche, jeho osmnáctileté dcery a dalších čtyř lidí. Ve čtvrtek pak našli posledního pohřešovaného.

Miliardář byl doposud souzen za údajný podvod kvůli prodeji firmy Autonomy společnosti Hewlett-Packard. V červnu však byl zproštěn viny a cesta s Bayesianem měla být oslavou zrušení obvinění.

Byly dveře a okna ponechány otevřené?

Podle jednoho z odborníků na jachting mohly potopení lodi Bayesian způsobit poklopy a dveře, které zůstaly přes noc otevřené. Podle meteorologických záznamů totiž teploty den před potopením dosáhly až 33 °C. Sam Jefferson, redaktor časopisu Sailing Today, se domnívá, že to mohlo vést k tomu, že obyvatelé lodi Bayesian chtěli během spánku čerstvý vzduch.

„Řekl bych, že loď utrpěla velmi silný náraz větru a byla přimáčknutá na bok,“ popsal Jefferson. „Představuji si, že všechny dveře byly otevřené, protože bylo horko. Loď se velmi rychle naplnila vodou a potopila se,“ dodal s tím, že sice jde jen o spekulace, ale mohlo by to být logické vysvětlení.

Vodní smrště jsou v Itálii časté

Svědci popsali, že během bouře před potopením lodi Bayesian viděli vodní smršť. Stejně jako tornáda má většina z nich jen krátkodobý, úzký sloupec a meteorologické radary je stěží zachytí, takže mnoho z nich zůstane nezaznamenáno. Nejsou však tak vzácné, jak si mnozí myslí. Podle Mezinárodního centra pro výzkum vodních bouří bylo jen 19. srpna potvrzeno u pobřeží Itálie 18 vodních smrští.

Zlomil se lodní stožár?

Loď Bayesian byla postavena italskou loděnicí Perini v roce 2008 a naposledy byla renovována v roce 2020. Podle webových stránek společnosti Perini má Bayesian stěžeň dlouhý 75 metrů. Ten je tak podle ní nejvyšším hliníkovým stěžněm na světě.

Karsten Borner, kapitán jiné jachty, která v době bouře kotvila nedaleko, uvedl, že došlo k „velmi silnému hurikánovému poryvu“ a on musel bojovat, aby udržel své plavidlo v klidu. Prý viděl, jak se stěžeň jachty Bayesian „ohnul a pak praskl“.

Marco Tilotta z jednotky potápěčů palermských hasičů však agentuře AFP sdělil, že loď leží na boku v jednom kuse. Matthew Schanck, předseda Rady pro námořní pátrání a záchranu, vysvětlil, že je těžké říci, zda se stěžeň zlomil. „Myslím si, a je to čistý odhad, ale důkazy, které máme od potápěčů, jsou takové, že loď je v podstatě neporušená, údajně leží na boku,“ řekl BBC.

Rekordní teploty ve Středomoří

Od poloviny června zažívá moře obklopující Sicílii silnou vlnu veder. Služba Evropské unie pro klimatické změny Copernicus hlásí, že teplota mořské hladiny v regionu opakovaně překračuje 30 °C, což je o čtyři stupně více, než je dvacetiletý průměr pro toto roční období. Španělští vědci z Institutu pro mořské vědy v Barceloně minulý čtvrtek potvrdili, že byl překonán rekord maximální teploty povrchu moře ve Středozemním moři.

Vědci přičítají rychle rostoucí teploty klimatickým změnám – oceány převzaly hlavní tíhu rostoucích teplot a absorbují přibližně 90 procent přebytečného tepla. „Skutečnost, že všechno toto teplo přechází do oceánu a že se ve skutečnosti v některých ohledech otepluje ještě rychleji, než jsme si mysleli, je důvodem k velkým obavám,“  řekl profesor Mike Meredith z Britské antarktické služby po loňských rekordních teplotách oceánů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Slapech se potopila loď. Záchranáři vyprostili dva podchlazené lidi a psa

Tagy:
bouřka loď Itálie potápěč Sicílie jachta BBC Gareth Williams námořní nehoda Sam Jefferson Perini