Oblíbená dovolenková destinace zavírá pláže kvůli fekáliím. Do moře se šíří nebezpečné bakterie

Mezi postižené pláže patří i Playa Jardin.

Tenerife zavírá pláže kvůli fekáliím

Na plážích na Tenerife, největším z Kanárských ostrovů, vyhlásili zákaz koupání, protože moře je znečištěno fekáliemi. Úřady uvedly, že by mohl platit celé léto. Hlavní příčinou znečištění moře je špatný stav kanalizační infrastruktury. Ostrov s nadměrným množstvím škodlivin bojuje už několik měsíců, během července se ale situace výrazně zhoršila, informují tamní média.

Nevhodná ke koupání je mimo jiné i Playa Jardín, která se nachází v severní části ostrova Tenerife nedaleko města Puerto de la Cruz. Obyvatelé městské čtvrti Punta Brava poukázali na možnou příčinu uzavření oblíbeného letoviska. Kanalizace je podle nich v tak špatném stavu, že z ní do moře přetékají litry splašků, informuje Televisión Canaria Noticias.

ČTĚTE TAKÉ: Chvíle hrůzy v letadle: Žena zkolabovala před zraky pasažérů, zachránit se ji nepodařilo

Playa Jardín úřady zavřely začátkem července. Dokdy zákaz potrvá, neuvedly. Radnice vyvěsila plakáty informující o špatné kvalitě vody a přítomnosti nebezpečných fekálních bakterií E. coli, které běžně žijí ve střevech zdravých lidí a zvířat. Ačkoli mnoho kmenů bakterií je neškodných, některé mohou způsobovat silné břišní křeče, krvavý průjem a zvracení.

Pláže na ostrově Tenerife jsou znečištěné fekálními bakteriemi už dva měsíce. „Je to šílené, na Tenerife je více než 200 výpustí do moře,“ sdělil serveru Diario de Avisos dokumentarista Felipe Ravina. Kromě zmíněné Playa Jardín se k poškozeným oblastem řadí i Playa de Las Teresitas nebo Playa de Troya. „Přestože se na řešení závažného problému pracuje, zbývají ještě roky, než budou vidět výsledky,“ dodal Ravina.

Je to právě bakterie E. coli, která začátkem června ohrozila i hladký průběh olympijských her v Paříži. Tehdy totiž denní testy kvality vody v řece Seině ukázaly nebezpečnou úroveň jejího výskytu. Ačkoliv se výsledky později zlepšily, obavy sportovců a veřejnosti stále přetrvávaly. Uklidnit situaci tak musela sama starostka Paříže Anne Hidalgová, která se ve vodě krátce před největším sportovním svátkem vykoupala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dovolenkový ráj na severu Polska: Hel láká na bílé pláže i čisté moře. Jaké nabízí ceny?

Tagy:
zdraví moře pláž bakterie životní prostředí kanalizace Tenerife katastrofy, nehody a mimořádné události znečištění životního prostředí Puerto de la Cruz Punta Brava