Oblékla neopren a skočila do Seiny. Starostka Paříže se před olympiádou snaží umlčet kritiku

 Starostka Paříže se koupala v Seině, aby před olympiádou dokázala její čistotu.

Starostka testuje řeku

Starostka Paříže Anne Hidalgová a šéf organizačního výboru olympijských her Tony Estanguet se společně vykoupali v Seině, aby dokázali, že je řeka čistá. Informovala o tom ve středu francouzská média. Řeka protékající metropolí bude dějištěm zahajovacího ceremoniálu i soutěží v triatlonu a dálkovém plavání. V minulosti budila obavy kvůli kvalitě vody.

Hidalgová, oděná do neoprenu, se ponořila do řeky poblíž radnice a katedrály Notre-Dame. Vedle Estangueta se k ní připojil i nejvýše postavený zástupce pařížského regionu Marc Guillaume a přidali se i další. „Voda je velmi, velmi dobrá. Trochu chladná, ale není to špatné,“ komentovala to Hidalgová.

ČTĚTE TAKÉ: Macron přijal rezignaci premiéra Attala. Nový kabinet zřejmě vznikne až po olympijských hrách

O víkendu se v Seině vykoupala i francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová, aby rovněž demonstrovala čistotu řeky.

Denní testy kvality vody na začátku června ukazovaly nebezpečnou úroveň bakterií E. coli, nedávno se však situace měla zlepšit. Podle agentury AFP ale stále panují obavy, zda se soutěže v Seině během olympiády uskuteční. I přes lepší kvalitu vody totiž v řece stále klesá průtok.

Od roku 2015 organizátoři investovali 1,5 miliardy dolarů (téměř 35 miliard korun) do přípravy Seiny na olympijské hry a do zajištění čistší řeky pro Pařížany v letech po skončení her. Plán zahrnoval výstavbu obří podzemní nádrže na vodu v centru města, rekonstrukci kanalizační infrastruktury a modernizaci čistíren odpadních vod.

Přestože se jedná o opakovaný slib politiků, koupání v Seině je již více než sto let zakázáno. Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac učinil podobný slib v roce 1988, kdy byl starostou Paříže, ale nikdy nebyl realizován.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Divoký začátek prázdnin v Evropě. Bouře zabíjely ve Švýcarsku i Francii, voda zaplavila města

Tagy: