OBRAZEM: Podívejte se na pláže s nejmodřejší vodou světa. Nejvíce jich najdete v Evropě

Kde letos strávit dovolenou? Někteří se rozhodují podle zkušeností, další dají na doporučení či cenu a jiní se nechají vést barvami. Tak to aspoň udělal tým společnosti CV Villas, který vybral 200 nejoblíbenějších pláží světa a hledal ty s nejmodřejší vodou. Výchozím bodem byl RGB kód nejmodřejšího odstínu světa, který oficiálně vyhlásila Oregonská státní univerzita. Možná překvapivě se mezi ty nejvýraznější dostaly pláže v Evropě.

K neotřelému způsobu výběru pláže pro dovolenou se uchýlili odborníci na cestování z platformy pro rezervaci luxusních vil CV Villas. Jejich cíl byl poměrně jednoduchý: najít mezi 200 nejoblíbenějšími plážemi světa, kde provozují a mají vily, ty s nejmodřejší vodou, vysvětluje web Thrillist.

ČTĚTE TAKÉ: Táhni domů, turisto, pliveme ti do piva. Oblíbené letovisko se bouří proti přívalům výletníků

Při sestavování žebříčků vzal tým neupravené snímky každé z pláží z Google a pomocí nástroje pro zjišťování barevných kapek zjistili RGB kód každé vodní plochy a porovnali jej s RGB kódem nejmodřejšího odstínu modré na světě. Tou se stala barva YInMn Blue, kterou za nejmodřejší odstín oficiálně vyhlásila Oregonská státní univerzita v roce 2016, uvádí web Algarve Daily News.

Nakonec tým pomocí kalkulačky zjistil, které vody jsou nejblíže odstínu YInMn Blue. Výsledek potěší zejména Evropany, kteří se mohou žebříčkem při plánování dovolené inspirovat. Většina z TOP 15 pláží se nachází právě v Evropě.

  • 1. Pláž Pasqyra, Albánie

Pomyslnou zlatou medaili si odnesla pláž Pasqyra v Albánii, které se také přezdívá Mirror Beach. Její odstín modré se od YInMn Blue liší o 12,4 bodu.

  • 2. Pláž Paralia Mpouka, Peloponés, Řecko

Druhé a třetí místo obsadily dvě řecké pláže. Pláž Paralia Mpouka na Peloponésu dělí jen 13,6 bodu od modré barvy YInMn. Právě ona byla vyhlášena druhou nejmodřejší pláží na světě.

  • 3. Pláž Kassiopi, Korfu, Řecko

Pláž Kassiopi na Korfu se umístila na třetím místě s o něco vyšším rozdílem 14,1 bodu. Celkově bylo Řecko v žebříčku značně zastoupeno a obsadilo sedm míst z prvních třiceti.

  • 4. Plage de la Vernette, Francie

Čtvrtou příčku obsadil jediný zástupce Francie, který se probojoval do TOP 15 pláží s nejmodřejší vodou na světě – Plage de la Vernette.

  • 5. Pláž Kaputas, Turecko

Stejně jako předchozí pláž se Kaputas v Turecku jako jediný zástupce své země umístila na jedné z pozic v TOP 15.

  • 6. Pláž Voulisma, Řecko

Hned pět pláží Řecka se probojovalo do TOP 15. Na šesté pozici se umístila pláž Voulisma. Jedná se o oblíbené místo ve východní oblasti Kréty, známé zejména pro své průzračné vody a úchvatné výhledy na moře. Pláž je charakterizována zlatým pískem a klidnou tyrkysovou vodou.

  • 7. Pláž Foki, Řecko

Další řeckou pláží, která se umístila mezi nejlepšími, je Foki. Jde o malou, odlehlou zátoku nacházející se jen pár minut od města Fiskardo na ostrově Kefalonie.

  • 8. Pláž Praia do Carvalho, Portugalsko

Na osmé pozici se umístila pláž Praia do Carvalho v Portugalsku. Dříve byla přístupná pouze lodí kvůli své odlehlé poloze. Tato komplikace však byla vyřešena vykopáním tunelu v okolní skále, což usnadnilo lepší dostupnost.

  • 9. Pláž Omprogialos, Řecko

Posledním zástupcem řeckých pláží v TOP 15 je Omprogialos. Je známá svou přírodní krásou, charakterizovanou malou velikostí a skalnatým terénem.

  • 10. Pláž Los Lances, Španělsko

Pláž Los Lances ve Španělsku se umístila na desátém místě. Pyšnit se může bílým a jemným pískem. Vyhledávají ji zejména surfaři.

  • 11. Pláž Troon, Skotsko

Pláž Troon se nachází u města Troon v hrabství South Ayrshire ve Skotsku. Je známá svým jemným čistým pískem a klidným výhledem na ostrov Arran. Její součástí je také rušná promenáda, kde si návštěvníci mohou vychutnat zmrzlinu a fish and chips a kochat se přitom krajinou, uvádí web Daily Record.

  • 12. Pláž Zlatni Rat, Chorvatsko

Pláž Zlatni Rat v Chorvatsku se umístila na dvanáctém místě. Nachází se ve městě Bol na jižním pobřeží chorvatského ostrova Brač. Pláž byla oceněna certifikátem Modré vlajky, což naznačuje přítomnost profesionálních služeb záchranářů a je preferovanou destinací pro rodiny s dětmi, páry a dobrodruhy.

  • 13. Pláž Ploče, Černá Hora

Pláž Ploče v Černé Hoře se umístila na třináctém místě. Nachází se poblíž Budvy. Je známá svou čistotou a oblázkovým terénem. Pláž pro návštěvníky nabízí zdarma parkování, což ji činí snadno dostupnou pro ty, kteří cestují autem.

  • 14. Pláž Marina del Cantone, Itálie

Pláž Marina del Cantone v Itálii se umístila na čtrnácté pozici. Oblázková pláž a snadno přístupné skalnaté pobřeží omývá průzračně čisté moře, které ocení jak rodiny s dětmi, tak příznivci sportovního a rekreačního potápění.

  • 15. Pláž Cannon, USA

Poslední místo v TOP 15 pláží s nejmodřejší vodou obsadil jediný zástupce za oceánem – Cannon Beach v USA. Tento rozsáhlý úsek pobřeží se pyšní rozlehlým pruhem jemného písku s úchvatnými výhledy na proslulý Haystack Rock.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Schengenský prostor se rozšířil o Bulharsko a Rumunsko. Pozemní kontroly i nadále zůstávají

Tagy: