Táhni domů, turisto, pliveme ti do piva. Oblíbené letovisko se bouří proti přívalům výletníků

V ulicích Málagy se nedávno objevily nápisy namířené proti turistům. S masovým turismem se potýká celé španělské Sluneční pobřeží (Costa del Sol). Podle části místních lidí znemožňuje normální život.

V centru jihošpanělského přístavního města Málaga se začaly nedávno objevovat samolepky s protituristickými slogany. Návštěvníci tak mohou snadno narazit na nápisy typu „Táhněte domů, turisti, pliveme vám do piva“, „Zamořeno turisty“ či „Tady býval můj domov“.

ČTĚTE TAKÉ: Osmiletou dívku vtáhla v Houstonu roura v bazénu. Našli ji mrtvou několik metrů pod zemí

Jedná se o reakci na ohromný počet turistů, kteří do města proudí. Po skončení koronavirové pandemie se jejich příliv ještě zvýšil.

Za iniciativou stojí Dani Drunko, majitel populárního baru s názvem Drunkorama, píše server Euronews. Do iniciativy se pustil poté, co byl podle svých slov „vykopnut“ z domu, kde žil desetiletí. „S centrem Málagy to jde už dlouho z kopce. Když se mi třeba něco rozbije v baru, nemám po ruce železářství, kde bych si mohl nakoupit. Turisté, kteří sem jezdí, šrouby kupovat nepotřebují,“ vysvětlil Drunko pro místní deník Diario Sur.

Se slogany a realizací samolepkové kampaně mu pomohli štamgasti jeho podniku. „Je tu skutečně velký chaos. Místní jsou ze situace unavení, právě proto jsem přišel se slogany. Zažehl jsem první jiskru a ostatní se přidali,“ dodal restauratér.

„Při procházce ulicemi Málagy je prakticky nemožné najít obytnou budovu bez zamykacího boxu (na klíče pro krátkodobé nájemce bytů, pozn. red.),“ uvedl na síti X komunální politik Dani Pérez. Z přílišného počtu turistů viní starostu města Paco de la Torreho, který podle něj „nepodal obyvatelům Málagy pomocnou ruku“ a místo toho „je vyhání z města, v němž se narodili“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pozor na falešnou cestovní kancelář, varuje ministerstvo. Z dovolené se může stát noční můra

Obdobné problémy jako v Málaze řeší obyvatelé i jiných turisticky oblíbených oblastí. Minulý podzim například proběhly ve městě Palma de Mallorca protesty místních obyvatel proti nadměrnému turismu na ostrově Mallorca. Na ostrově Tenerife si zase místní stěžují na nadměrný hluk a vysoké ceny nemovitostí i služeb, kvůli nimž se prý museli někteří starousedlíci vystěhovat mimo centra měst.

Přeměna Málagy v technologické centrum

Příjemné, slunečné klima a relativně nízké životní náklady lákají do Málagy tisíce návštěvníků, ale i expatů z celé Evropy. Nedávno zveřejněné údaje španělského statistického úřadu ukazují, že osm z deseti nových obyvatel, kteří se do Málagy stěhují, jsou cizinci.

Tvář města však nemění jen turisté. V posledních několika letech otevřelo v Málaze své kanceláře přibližně 630 technologických společností, včetně Googlu. Město a okolí se díky tomu postupně mění v evropskou obdobu kalifornského Silicon Valley.

Dá se proto čekat, že potíže místních s návštěvníky a turisty z celého světa jen tak neskončí.

Tagy: