Výbuch auta Putinova rádce Dugina: Zemřela jeho dcera, sám cestoval jiným vozem

Při explozi auta nedaleko Moskvy v sobotu zemřela devětadvacetiletá dcera ruského prokremelského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina.

Při explozi auta nedaleko Moskvy v sobotu zemřela dcera ruského prokremelského ideologa Alexandra Dugina. Informoval o tom server BBC News. Ten s odkazem na ruská média uvedl, že nejspíš šlo o cílený útok a že v témže autě měl sedět i sám Dugin. Podle předběžných informací se v autě mělo nacházet výbušné zařízení. Případem se teď zabývají policisté.

K explozi došlo v noci na neděli u obce Bolšoje Vjazemy nedaleko Moskvy. Vůz Land Cruiser Prado vybuchl přímo za jízdy a jeho majitelka Darja Duginová která byla uvnitř, zemřela. Na místě zasahovaly všechny záchranné složky. Příčina nehody je zatím neznámá.

První verzí události byl výbuch plynové lahve, ale nyní se bezpečnostní složky přiklánějí k tomu, že pod autem explodovalo improvizované výbušné zařízení, píše na svém ruskojazyčném webu BBC. Pokud se tato verze potvrdí, je podle ní možné, že cílem útoku byl Alexandr Dugin.

Podle informací webu Izvestija měl totiž v autě s dcerou původně cestovat právě její otec, na poslední chvíli ale nasedl do jiného vozidla. Jel však hned za dcerou a byl jedním z prvních lidí, kteří přijeli k místu exploze.

„K nehodě došlo, když Darja odbočila na dálnici a u obce Bolšoje Vjazemy se její auto okamžitě vznítilo a plameny ho zcela pohltily. Ztratila kontrolu, protože jela vysokou rychlostí. Nakonec vyletěla na protější stranu silnice,“ řekl agentuře TASS známý zesnulé dívky Andrej Krasnov. Podle něj mělo vybuchlé auto patřit jejímu otci. „Darja jezdila jiným autem,“ upřesnil.

Ultrakonzervativní filozof, politolog a zastánce ideologie velkého Ruska je považován za mentora prezidenta Vladimira Putina a jeho blízkého spolupracovníka. Dugin nemá žádnou oficiální vládní funkci, působí spíše jako šedá eminence a přezdívá se mu Putinův Rasputin. Duginovy ultranacionalistické teze podle BBC Putin využívá v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

Darja Duginová se podle agentury TASS narodila v roce 1992 a vystudovala filozofickou fakultu Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova. TASS ji označil za politoložku a novinářku, podle BBC psala pod pseudonymem Darja Platonovová politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Americké a britské úřady ji obvinily z šíření dezinformací a zařadily ji na sankční seznam.

Tagy: