RADAR: Do Česka se vrací zima. Někde může napadnout až osm centimetrů mokrého sněhu

Do Česka se zřejmě vrátí zima a sněžení. Na Vysočině by mohlo napadnout až osm centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Počasí u nás ovlivní zvlněná studená fronta a nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo deseti stupňů. Meteorologové předpovídají občasné dešťové nebo sněhové přeháňky.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno a ve východní polovině území se vyskytne déšť. Občasné přeháňky se mohou vyskytnout také v dalších částech Česka, v polohách nad tisíc metrů mohou být smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou na 6 až 10 °C, v severozápadní polovině Čech a na krajním východě má být místy až 12 °C. V tisíci metrech na horách se budou pohybovat kolem 4 °C. Vát bude slabý, přechodně místy mírný severozápadní až západní, později až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Noc na pátek bude zatažená, místy se vyskytne déšť nebo přeháňky. V oblastech nad tisíc metrů a při intenzivnějších srážkách i v 500 metrech se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší teploty klesnou na 7 až 3 °C, ojediněle až k 0 °C. Vát bude slabý vítr severních směrů rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lavina smetla turisty: Nejméně sedm nepřežilo, mezi nimi i dítě. Záchranu komplikuje počasí

V pátek bude zataženo s deštěm, který může místy být i trvalý a vydatnější. V západní polovině území v místech nad tisíc metrů a při intenzivnějších srážkách i nad 500 metry se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 8 °C, na Moravě a ve Slezsku na 9 až 13 °C. Vát bude mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť a bouře.

Zataženo až oblačno předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu také na sobotu. Na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky. Těch bude ale během dne od severozápadu ubývat. V noci klesnou teploty na 6 až 2 °C, ojediněle i k nule. Přes den pak dosáhnou na 4 až 9 °C, na severovýchodě až na 12 °C. Vát bude mírný severozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který bude večer slábnout.

Pro pátek a sobotu mohou meteorologové vydat výstrahu. Podle nich může v oblasti Vysočiny napadnout tři až osm centimetrů mokrého a těžkého sněhu.

Oblačná až zatažená bude také neděle. Místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, které mohou být v oblastech nad tisíc metrů i sněhové. V noci teploty klesnou na 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až  k −1 °C. Přes den pak dosáhnou na 8 až 12 °C, při zmenšené oblačnosti až na 14 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo severní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Tagy: