VÝSTRAHA: Tropické teploty a silné bouřky zasáhnou Česko. Sledujte, kde hrozí nebezpečí

Bouřky a lijáky bičují Česko. (Ilustrační foto)

Počasí (13.8.2024 6:09)

V úterý by teploty v Česku mohly místy dosáhnout až 35 stupňů Celsia. Ojediněle se také objeví silné bouřky, informoval ve své předpovědi Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Před zmíněnými jevy vydali experti výstrahu.

Teploty by v úterý měly značně přesáhnout tropickou 30stupňovou hranici. Podle meteorologů ČHMÚ by se měly pohybovat mezi 29 a 33 stupni Celsia, na jižní Moravě by mělo být až 35 stupňů.

ČTĚTE TAKÉ: V roce 2050 by v Paříži mohlo být 50 stupňů, říká klimatolog Cílek. Čína drží pod krkem celý svět

Experti proto před vysokými teplotami vydali výstrahu, která platí téměř pro celé území Česka. Pro část Jihomoravského a Zlínského kraje platí dokonce zvýšená výstraha, protože lidem hrozí velmi vysoká zátěž na organismus.

Přes den by mělo být jasno až polojasno. „V odpoledních hodinách, zejména na jihozápadě v oblasti Šumavy, se začnou vytvářet přeháňky nebo také bouřky, které ojediněle mohou být i silné,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák. Bouřky mohou být doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Před silnými bouřkami vydali experti výstrahu pro Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj. „Vát bude jen slabý, proměnlivý nebo východní vítr do čtyř metrů za sekundu. V bouřkách však bude přechodně zesilovat,“ dodal Dvořák.

Ve středu bude jasno až polojasno, během dne bude opět od západu přibývat oblačnost. Vyskytnout se tak mohou přeháňky a ojediněle i silné bouřky. Teploty budou opět tropické – na většině území se budou pohybovat mezi 29 a 34 stupni Celsia, na jižní Moravě hrozí až 36 stupňů.

Podobné teploty by měly být i ve čtvrtek. Nejtepleji má opět být na jihovýchodě území, kde by se měly teploty vyšplhat až ke 35 stupňům Celsia. Ve zbytku Česka meteorologové předpovídají teploty mezi 28 a 33 stupni. Přes den by mělo být jasno až polojasno, místy se mohou vyskytnout přeháňky či bouřky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Horko zabíjí, i běžné činnosti mění v riskantní záležitost. Experti popsali smrtící mechanismus

Tagy: