Sledujte RADAR: Lijáky budou bičovat Česko, udeří i bouře. Kdy se vrátí tropická vedra?

Déšť v Praze (2. 8. 2024)

Počasí (3.8.2024 7:17)

Závěr týdne v Česku proprší. Srážky a přeháňky budou pokračovat i v pondělí, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průběhu týdne je však vystřídají tropická vedra s teplotami atakujícími třicítku.

Obyvatelé západní poloviny Čech se v neděli probudili do upršeného rána. Během dne by měl déšť provázet většinu území. „Srážky nebudou slábnout ani v nočních hodinách,“ upozornil meteorolog Josef Hanzlík ve vysílání CNN Prima NEWS. Teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Česko v sevření přeháněk: V Plzni udeřil obří liják, deště se přesouvají do zbytku republiky

Pochmurné počasí by mělo pokračovat do začátku nového týdne. Obloha bude v pondělí oblačná. „V ranních a dopoledních hodinách by nás měl doprovázet déšť nebo přeháňky,“ sdělil Hanzlík.

V průběhu dne by se však situace měla postupně zlepšovat. K večeru by mělo ubývat mraků a mohlo by vysvitnout i slunce. Nejvyšší denní teploty budou oscilovat mezi 20 a 24 °C. „Tepleji bude jen na jihovýchodě, tam bude až 26 °C,“ podotkl meteorolog.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Předpověď na úterý je příznivější: meteorologové hlásí jasno až polojasno. Se sluníčkem se oproti předchozím dnům i mírně oteplí. Teploty se vyšplhají k 25 až 29 °C.

Tropické třicítky by měly padnout ve středu. V polovině pracovního týdne nejvyšší denní teploty vystřelí k 29 až 33 °C. Bude jasno až polojasno, večer však bude od západu mraků přibývat. Do Čech místy přinesou i přeháňky nebo bouřky.

Na čtvrtek hlásí meteorologové oblačno až polojasno. Místy se opět mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 25 a 29 °C. Na jižní Moravě dosáhnou až 32 °C.

Ojedinělé bouřky a přeháňky mohou přijít i v závěru týdne, především při zvýšené oblačnosti. Teploměry naměří 27 až 32 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Morava hlásí extrémní počty případů klíšťové encefalitidy. Experti řekli, co za tím stojí

Tagy: