Morava hlásí extrémní počty případů klíšťové encefalitidy. Experti řekli, co za tím stojí

V Česku přibývá případů klíšťové encefalitidy.

Encefalitida na Zlínsku

Hygienici varují před klíšťaty. V celém Česku zaznamenávají rychle rostoucí počty případů klíšťové encefalitidy. Například ve Zlínském kraji už nakažených evidují osmadvacet. Za celý loňský rok tam přitom laboratoře potvrdily celkem 33 případů tohoto onemocnění.

V polovině června hygienici na Zlínsku hlásili osm případů klíšťové encefalitidy. Uplynulo šest týdnů a počet onemocnění poskočil na osmadvacet. Důvody jsou podle odborníků jasné – nezvykle teplý únor a vlhké počasí v předchozích měsících.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná masožravá bakterie se šíří v evropských mořích. Může zabíjet, skrývá se i v jídle

I na Ostravsku rychle narůstá počet lidí, kteří se nakazili klíšťovou encefalitidou. „Letos bylo na naší klinice hospitalizováno 15 pacientů. Pro porovnání – loni jsme takové množství měli za celou sezonu,“ uvedla primářka infekčního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Lenka Petroušová.

S klíšťovou encefalitidou v současnosti leží v ostravské nemocnici i David Parma. Čtyřicetiletý muž si podle svých slov prošel peklem. Přitom vůbec netušil, že měl klíště. Do nemocnice se dostal, až když mu bylo hodně zle. „Měl jsem hrozné zimnice, když jsem se snažil vstát z postele a dojít si na záchod, tak mi to trvalo třeba tři čtvrtě hodiny,“ popsal své zkušenosti pacient.

Obecně se dá říci, že klíšťová encefalitida se v první fázi obvykle projevuje jako chřipka. Po několikadenním klidu pak následuje druhá závažnější fáze. „Jsou to neurologické příznaky jako zvracení, poruchy hybnosti, parézy končetin a v závažných případech může toto onemocnění skončit i úmrtím,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

Jedinou účinnou zbraní proti encefalitidě je očkování. „Očkujeme ve třech dávkách. Druhá dávka se podává po měsíci a třetí zhruba za půl roku. Později přeočkováváme za tři nebo čtyři roky,“ sdělil zlínský praktický lékař Lubomír Nečas. Účinná ochrana se vytvoří u 99 procent očkovaných. Lidem nad padesát let navíc očkování platí pojišťovna.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrozba tetanu je v létě akutnější. Bakterie číhají v prachu, půdě i zvířecích výkalech

Tagy: