Beatles a U2 smutní. Zemřela jim kamarádka, hlasatelka Nightingaleová podlehla krátké nemoci

Ve věku 83 let zemřela po krátké nemoci legendární britská rozhlasová moderátorka Annie Nightingaleová. V roce 1970 se na BBC stala vůbec první ženou v této profesi, jako DJ se posluchačům snažila objevovat neoposlouchanou a undergroundovou hudbu. Patřila ale i k blízkým přátelům slavných kapel Beatles, U2 či Rolling Stones.

Málokdo udělal pro prosazení žen ve světě rádia tolik jako Annie Nightingaleová. Právě ona se v roce 1970 stala první rozhlasovou moderátorkou BBC. Musela před tím vytrpět dlouhé odmítání, protože tato práce zůstávala po mnoho let vyhrazena mužům.

ČTĚTE TAKÉ: Při tragické srážce s vlakem zemřel talentovaný DJ. V době nehody s ním běžel rozhovor v rádiu

Na stanici BBC Radio 1 byla jedinou ženskou moderátorkou dvanáct let. Celkově u mikrofonu vydržela šest desetiletí, čímž si vysloužila místo v Guinnessově knize rekordů.

Jako renomovaná DJ stála za zpopularizováním mnohých kapel, za hodně jí vděčí i tak slavné značky jako Talking Heads, Siouxsie and the Banshees, The Clash či The Ramones.

Během své kariéry dělala rozhovory s dlouhou řadou hvězd – od Seana Conneryho přes Rowana Atkinsona (představitele Mr. Beana) až po Madonnu.

S mnohým slavnými hudebníky se osobně sblížila, mezi její kamarády patřili třeba členové legendárních Beatles nebo muzikanti dalších obdivovaných kapel U2 či Rolling Stones.

Byla velkou průkopnicí a inspirací

I jim teď musí být smutno.

Nightingaleová 11. ledna zemřela, bylo jí 83 let. Informaci britským médiím potvrdila její rodina.

„Byla velkou průkopnicí a inspirací pro mnoho dalších lidí,“ sepsali její blízcí v oficiálním prohlášení. „Nikdo by neměl podceňovat, co jako vzor pro spoustu dalších dokázala. Hodně ženám otevřela dveře i do oboru, který byl tak dlouho zaslíben jen mužům.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Možná poslední Vánoce, řekl Delonův syn o stavu otce. Mezi sourozenci to vře i kvůli dědictví

Tagy:
moderátorka smrt hudba BBC The Beatles The Rolling Stones rozhlas Annie Nightingaleová U2