Tohle nebyla červená karta ani za milion let. Anglie je v šoku z vyloučení Součka

Smolný zápas. Fotbalisté z West Hamu United ztratili body na hřišti sestupem ohroženého Fulhamu za remízu 0:0. A co víc, v úplném závěru byl vyloučen český reprezentant Tomáš Souček za úder loktem do soupeřovy hlavy. Toto rozhodnutí rozhodčích nenechalo fotbalové experty chladnými a vyloučení české hvězdy nechápou.

„Děláte si ze mě legraci? Naprostý nesmysl,“ kroutil hlavou legendární Gary Lineker. Do vypršení nastaveného času zbývalo 15 vteřin. Hráči hostujícího West Hamu se připravovali na závěrečný tlak. Urostlý český záložník si před standardní situací chtěl udělat prostor okolo bránícího hráče. Jenže při manévru udeřil loktem Aleksandara Mitroviče, který se skácel k zemi. Z opakovaných záběrů bylo vidět, že českému habánovi nešlo o záměr a ihned se omlouval.

Rozhodčí zápasu Mike Deane kontakt přešel domluvou, jenže do celé situace se připletli arbitři u videa. Ti doporučili hlavnímu, ať se jde na inkriminovaný moment ještě jednou podívat. Muž, který v letošním ročníku udělil nejvíce karet ze všech, se dlouho nemohl rozhodnout. Asi po třech minutách a k údivu všech vytáhl červenou kartu. Dokonce i udeřený Mitrovič šel rozhodčímu vysvětlit, že nešlo o úmysl, ale Mike Deane byl neoblomný.

Toto rozhodnutí vyvolalo emoce i po zápase. „Děláte si ze mě legraci? Naprostý nesmysl, tohle nebyla červená karta ani za milion let,“ pustil se do rozhodčích ikonický Gary Lineker. „VAR rozhodčím nepomáhá, spíše to zhoršuje,“ dodal Jamie Carragher, bývalá hvězda Liverpoolu. „Co se to stalo s naší hrou? Milujeme fotbal. Ale když vidíme rozhodnutí jako tohle… Dělá mi velké starosti, když se jde rozhodčí podívat na video a stejně rozhodne, že tohle je na červenou kartu,“ nechápal i expert televize Sky Sport Jamie Redknapp.

Fotbal se stává moc přecitlivělým

A podobně to viděli i samotní aktéři utkání. „Nevypadalo to nijak drsně. Fotbal se stává moc přecitlivělý. Nemyslím si, že je to správné, ale bohužel je to tak,“ řekl kouč Fulhamu Scott Parker. „Jsem v rozpacích z toho, kdo udělal tohle rozhodnutí. Jak si někdo mohl myslet, že je tohle úmysl?“ ptal se po zápase manažer West Hamu David Moyes.

Vyloučení českého středopolaře vzbudilo vášně i na sociálních sítích. Fanoušci, kteří si „Big Toma“ oblíbili, jsou toho názoru, že rozhodnutí bylo proti fotbalu. Tomáš Souček tak přijde o svoji skvělou bilanci v nejslavnější fotbalové ligové soutěži. Do tohoto utkání totiž nechyběl „kladivářům“ ani jednu minutu na hřišti. To v příštím utkání proti Sheffieldu United už nebude pravda.

Tagy:
Premier League Tomáš Souček West Ham United fotbal červená karta Gary Lineker David Moyes Jamie Carragher Aleksandar Mitrovič Mike Deane Fulham