Jičínskem se prohnalo tornádo, tvrdí lovci bouřek. Fotografie ukazují škody

Slabé tornádo se mělo v pondělí okolo půl osmé večer prohnat skrz obec Miletín na Jičínsku a zanechat po sobě drobné škody – tři zničené duby a polámané větve u dalších stromů. Informovala o tom nezisková organizace Czech Thunderstorm Research Association (CTRA).

Tornádo mělo podle CTRA, která se věnuje dokumentaci, průzkumu a předpovědi nebezpečných meteorologických jevů, doprovázet i silnější přeháňka. „Jev byl svou intenzitou spíše na hraně pro uznání tornáda a jeho případná intenzita bude na spodní hranici stupnice F0,“ napsala v příspěvku na sociální síti Facebook. F0 je jeden ze šesti stupňů Fujitovy stupnice, pomocí níž se určuje síla tornáda.

ČTĚTE TAKÉ: Voda působí škody po celém Česku. Zaplavuje sklepy, strhla lávku a vytopila dům pro seniory

Minulý měsíc se tornádo prohnalo Valtířovem na Ústecku, což později potvrdil německý radar. „Dle dopplerových dat ze saského radaru je jasné, že se v místě vyskytovala jasná rotace. Jednalo se tak zcela jistě o tornádo,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v příspěvku na sociální síti Facebook.

„Bylo větší, vzalo to i trampolínu a kameny,“ popsala tehdy svědkyně, která snímek tornáda sdílela na sociálních sítích. Pod jejím příspěvkem se objevilo také video, kdy se tornádo prohání po vodě. „Ve Velkém Březně zvedalo vodu z Labe do vzduchu, moc hezký pocit to nebyl,“ popsal další svědek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko zasáhly extrémní srážky, hrozí povodně. Kde je situace nejkritičtější?

Tagy: