Voda působí škody po celém Česku. Zaplavuje sklepy, strhla lávku a vytopila dům pro seniory

Několik sklepů zaplavila voda v obci Brťov-Jeneč na Blanensku.

Bouřky a silné deště v Česku

Déšť působí řadu škod po celé České republice. Na Zlínsku zaplavil sklepy domů a silnice, hasiči tam zaznamenali 20 zásahů, sdělila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. V Třinci strhl lávku přes Olši a vytopil domov pro seniory v části Oldřichovice. V Moravskoslezském kraji zvedá hladiny řek.

Na Zlínsku museli hasiči odčerpávat vodu z nemovitostí i silnic. „Byly také ucpané kanály. Takže tohle se všechno čistilo, likvidovalo. Ve většině případů se jednalo o zásahy dobrovolných hasičů,“ uvedla k zásahům ve Valašských Kloboukách mluvčí. Další dvě události související s čerpáním vody zaznamenali hasiči v pondělí v Luhačovicích na Zlínsku.

ČTĚTE TAKÉ: Přežil zásah bleskem a šel zachraňovat životy. Reakce lidí kolem mě zarazila, řekl hrdina

Zástupci radnice ve Valašských Kloboukách na sociální síti uvedli, že se přes město přehnala silná bouřka, která byla příčinou záplav v několika lokalitách. Zasaženo bylo především Trhovisko. „Blesková povodeň dále udeřila v lokalitách nad sídlištěm Luční, na ulici Cyrilometodějská, v oblasti nad koupalištěm i v dalších ulicích. Došlo k zaplavení sklepů rodinných domů a dalších objektů. V terénu pomáhali profesionální i dobrovolní hasiči,“ uvedli zástupci radnice.

BLESKOVÁ POVODEŇ V pondělí 3. června po 16. hodině odpolední se přes město Valašské Klobouky přehnala silná bouřka,...

Posted by Město Valašské Klobouky on Monday, June 3, 2024

Bouřka podle starosty téměř pětitisícového města Josefa Bělašky (BEZPP, za KLOBUČANÉ SPOLEČNĚ) přinesla extrémní množství srážek. „Během 45 minut napršelo až 40 milimetrů na metr čtvereční, což je při dosavadním nasycení půdy značný problém. Do terénu bylo povoláno patnáct jednotek hasičů, nejen z Valašských Klobouk, Lipiny, Smoliny a Mirošova, ale také z okolních obcí a ze širšího regionu. Asistovali u čerpání vody ze zatopených sklepů, plnili pytle ke stavbě hrází, aktivně čistili ucpané vpusti a koryta, aby pomohli odtoku vody. Do ekoparku byla povolána také těžká technika k odklizení nánosů a uvolnění vpustí,“ uvedl starosta.

V Třinci voda vytopila domov pro seniory

Vytrvalý déšť působí problémy i v úterý v Třinci na Frýdecko-Místecku, voda tam strhla provizorní lávku přes Olši a vytopila domov pro seniory v části Oldřichovice. Zaplavené jsou i některé domy, sdělil mluvčí magistrátu Stanislav Cieslar. Ve městě prší. Ráno dosahovaly hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji prvního či druhého stupně povodňové aktivity.

„V úterý ráno podemlela velká voda podpěru provizorní lávky přes Olši ve Vendryni, směr Karpentná a Oldřichovice. Lávka, která slouží jako provizorium po dobu rekonstrukce mostu, se vlivem toho zbortila do řeky,“ uvedl Cieslar.

Lávka byla určená pro chodce a cyklisty. Lidé včetně školáků ji využívali jako přístup k zastávce, což nyní není možné. Podle Cieslara se ale děti ráno do školy dostaly, protože je řidič odvezl jinou trasou. Město nyní čeká na stanovení nové výlukové trasy. Opětovné vybudování lávky bude podle Cieslara trvat zhruba týden.

Voda vytopila domov pro seniory s 27 bytovými jednotkami, v němž je podle mluvčího 51 klientů. Domov dělníci rekonstruují a voda se tam dostala opravovanou střechou. „Přes střechu voda protekla do bytů. Seniory se v noci podařilo přesunout do méně zasažených míst domova a nebyla nutná jejich evakuace,“ sdělil Cieslar. Dodal, že město nyní řeší přesun klientů do náhradních prostor. Předpokládá, že o část z nich se postarají rodiny, další bude třeba dočasně ubytovat v náhradních prostorách, protože objekt bude potřebovat sanaci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Praha zavřela náplavky a protipovodňová vrata na Čertovce. Město se chystá na velkou vodu

Tagy: