Zemřel herec Norbert Lichý. Kromě divadla zářil i v televizním seriálu Slunečná

Zemřel oblíbený herec Norbert Lichý.

V 59 letech zemřel herec Norbert Lichý

V 59 letech zemřel herec Norbert Lichý, o smutné zprávě informovalo ostravské Divadlo Petra Bezruče, kterému ji potvrdila umělcova rodina. Oblíbený herec bavil fanoušky po desetiletí, objevil se v řadě populárních filmů nebo v seriálech Slunečná či Ohnivý kuře.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás opustil náš kolega Norbert Lichý. Informaci divadlu potvrdila rodina, které vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ uvedlo na Facebooku Divadlo Petra Bezruče. „S ohledem na rodinu nebudeme zatím okolnosti úmrtí více komentovat. Další informace zveřejníme v pátek,“ uvedla mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva z pražského IKEM. Zemřel oblíbený lékař Jiří Novotný, bylo mu 58 let

Ostravský rodák se narodil 29. prosince 1964. Na prknech Divadla Petra Bezruče se objevil už jako dítě. Po maturitě na gymnáziu nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU, a tak v roce 1984 nastoupil jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. V letech 1986 až 1987 byl v angažmá v Divadle loutek a následně nastoupil do Divadla Petra Bezruče.

Lichý pocházel z umělecké rodiny, byl synem dnes již zemřelého režiséra, herce, dramatika a básníka Saši Lichého. Norbertova matka Evelyn působila v Divadle Petra Bezruče jako tanečnice. S ní také herec sdílel domácnost. „Doma, to je oáza klidu. S maminkou se mi žije velmi dobře a nevidím na tom nic špatného. Já díky ní nejsem sám, ona díky mně není sama. Výborně vaří, nejmilejším jídlem od ní je svíčková. Tu umí znamenitě,“ citoval dříve ostravského rodáka portál Prima Ženy.

Legendární divadelník

Svérázného herce publikum obdivovalo a patřil k nejvýraznějším postavám současné ostravské divadelní scény. Považoval se za patriota a angažmá v pražských divadlech ho nelákalo. Lichý hrál mimo jiné Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů, Parfena Semjonoviče Rogožina v Idiotovi či Antonína Důru v Rozmarném létu.

Za svůj mimořádný výkon za roli Mendela Singera v inscenaci Job získal Cenu Thálie 2009. V roce 2022 obdržel Cenu Jantar udělovanou umělcům z Moravskoslezského kraje. V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec za četbu z románu Motýlek.

Kromě herectví se Norbert Lichý věnoval i hudbě a skládání scénické hudby, dlouhá léta spolupracoval s ostravským televizním studiem. Uměl hrát na kytaru, basu i varhany, v mládí působil v několika kapelách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaké byly poslední dny a chvíle zesnulé Jany Hlaváčové? Vážnou nemocí netrpěla, říká dcera

Tagy: