V pardubické věznici zemřel bestiální matkovrah Herbrych. Jeho případ šokoval celé Česko

V pardubické věznici tento týden zemřel Vladimír Herbrych. Redakci CNN Prima NEWS to řekl anonymní zdroj dobře obeznámený se situací. Dvojnásobný vrah zřejmě zemřel bez cizího zavinění. Mluvčí Generálního ředitelství vězeňské služby Markéta Prunerová potvrdila, že tento týden došlo k úmrtí doživotně odsouzeného vězně.

„Mohu potvrdit úmrtí doživotně odsouzeného muže, ke kterému došlo tento týden. Ihned po zjištění změny zdravotního stavu odsouzeného byla příslušníky vězeňské služby zahájena resuscitace a přivolána záchranná služba. Lékař konstatoval smrt odsouzeného z chorobných příčin. Předběžně lze cizí zavinění vyloučit,“ napsala CNN Prima NEWS Prunerová.

ČTĚTE TAKÉ: Zabil vlastní matku, před vraždou ji znásilnil. Herbrych si vybíral jako oběti seniorky

Zdroj dobře obeznámený se situací redakci CNN Prima NEWS potvrdil, že se jedná právě o Herbrycha. Muž měl na svědomí vraždu a znásilnění dvou seniorek, jednou z nich byla i jeho matka.

První vraždu Herbrych spáchal již v 80. letech minulého století, když černou punčochou uškrtil třiaosmdesátiletou Žofii Daňkovou. Svou oběť také znásilnil. Herbrych se během vyšetřování podrobil několika znaleckým zkoumáním. Žádný z psychiatrů ho ale neoznačil za devianta. Vraždu tak podle vyšetřovatelů spáchal ze zištných důvodů a u soudu si vyslechl rozsudek k patnáctiletému trestu.

Když na začátku roku 2000 opustil brány věznice, zamířil rovnou do Sedlce na Plzeňsku. Tam žila jeho matka a Herbrych doufal, že s její pomocí začne nový život. Soužití ale nebylo idylické a jejich hádky se stupňovaly. Spor vyvrcholil jednoho květnového večera, když se syn vrátil opilý z hospody.

Matka, které vadilo, že si její syn není schopný najít práci, se ho rozhodla z domu vystěhovat. Herbrych vzal ručník, strhl svou matku na zem a začal ji škrtit. Během toho ji také znásilnil. Policisté ho dopadli po třech dnech, během kterých se ukrýval v okolních lesích. V říjnu 2001 u soudu dostal doživotní trest odnětí svobody.

MOHL VÁM UNIKNOUT NEJNOVĚJŠÍ DÍL HLASŮ ZLOČINU: Případ vraždících manželů z Čech. Kamaráda se jim nepovedlo zabít ani nadvakrát

Tagy:
vražda Pardubice vrah znásilnění věznice Česko Vězeňská služba České republiky Vladimír Herbrych