Zabil vlastní matku, před vraždou ji znásilnil. Herbrych si vybíral jako oběti seniorky

Vladimír Herbrych si za své oběti vybíral starší ženy. Nebylo to ale proto, že by je mohl snadno přemoci. Ve většině případů, kdy se oběťmi stávají právě seniorky, jde vrahům o jediné, tedy peníze. Herbrych měl ale v hlavě jiné touhy, a to i ve chvíli, kdy vztáhl ruku také na svou vlastní matku. Příběh vraha odsouzeného na doživotí na počátku milénia vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Byl to hrůzný pohled, když pracovník sociální péče objevil tělo Žofie Daňkové. Podle tehdejší policejní zprávy někdo třiaosmdesátiletou penzistku uškrtil černou punčochou. Zvláštní ale pro detektivy bylo, že byla žena svlečená. V oblasti pánve navíc našli kriminalističtí technici stopy krve. Důkazy poukazovaly na sexuální motiv vraždy.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Přepadení ochotné sousedky

Vladimír Herbrych starý dům na pražských Hradčanech dobře znal. Bydlel tam jeho známý Vilibald Zácha, u kterého Herbrych před Vánocemi roku 1985 několik týdnů přespával. Oba muži se znali z pražských restaurací. Zácha se neúspěšně snažil vyléčit z alkoholismu a Herbrych, který měl většinou problém sehnat si jakoukoli práci, trávil ve výčepech také hodně času. Když mezi svátky toho roku Herbrych znovu potřeboval najít v Praze nocleh, zamířil rovnou na Hradčany.

ČTĚTE TAKÉ: Student zavraždil dvojici seniorů kvůli vile v Praze. Těl se zbavil zvlášť cynickým způsobem

Byt byl ale prázdný, protože Zácha odjel za svou partnerkou z města. Herbrych se ale se ztrátou zázemí nechtěl smířit a tak zazvonil alespoň na sousedku, kterou znal od vidění z dob, kdy v domě u svého kamaráda přespával. Žofie Daňková muži ochotně otevřela. Dala se s ním dokonce do řeči. V tu chvíli se Vladimír Herbrych rozhodl, že se do bytu vrátí. Seniorce proto v nestřežený okamžik v bytě sebral její klíče a rozloučil se. Plánoval, že až žena usne, odemkne si a vloupá se do bytu.

Co přesně se v bytě odehrálo, zůstává záhadou. Když později Vladimíra Herbrycha vyslýchala policie, tvrdil, že ho žena do bytu sama pustila. Nabídla mu prý přespání a v noci se dokonce dožadovala soulože. Herbrych se prý domníval, že je třiaosmdesátiletá žena o několik desítek let mladší. Ráno prý po něm za sexuální styk chtěla peníze, dvojice se prý pohádala a spor skončil smrtí stařenky. Mimochodem vypátrání právě Vladimíra Herbrycha nebylo pro policisty příliš složité. Po vraždě nechal totiž prázdné pivní láhve přímo před bytem svého známého.

Sousedé z domu dobře věděli, že Zácha v bytě nechává přespat své známé a když se později vrátil zpět do Prahy a prozradil policistům seznam několika lidí, kteří ho mohli v domě hledat, bylo na něm i jméno Vladimíra Herbrycha. U něj také policisté objevili několik věcí, které příbuzní zavražděné dobře znali.

Podle znalců nešlo o devianta

Vladimír Herbrych se podrobil během vyšetřování několika znaleckým zkoumáním. Žádný z psychiatrů ho ale neoznačil za devianta. Alespoň zatím. Vraždu tak podle vyšetřovatelů spáchal ze zištných důvodů a u soudu si vyslechl rozsudek k patnáctiletému trestu. Nikdo v té chvíli netušil, že Vladimíra Herbrycha napadení seniorky sexuálně vzrušovalo.

Když na začátku roku 2000 opustil brány věznice, zamířil rovnou do Sedlce na Plzeňsku. Tam žila jeho matka a Herbrych doufal, že s její pomocí začne nový život. Společné soužití matky s propuštěným vězněm ale nebylo idylické. Hádky se postupně stupňovaly. Seniorce vadilo, že si Herbrych není schopný najít práci a odmítala se o něj starat. Spor vyvrcholil jednoho květnového večera, když se syn vrátil opilý z hospody.

Staré ženě došla trpělivost a rozhodla se, že ho vystěhuje. S tím se ale Vladimír Herbrych odmítl smířit. Vzal ručník, strhl svou matku na zem a začal ji škrtit. Během útoku žena začala chroptět a vyhrnula se jí noční košile. Nahé tělo umírající ženy Herbrycha vzrušilo. Bylo mu jedno, že jde o jeho vlastní matku a začal s ženou souložit. Krátce nato zjistil, že jeho matka už nedýchá. Opilý ulehl do postele a usnul. Až ráno odklidil bezvládné tělo do sklepa a z domu utekl.

Policisté po něm pátrali tři dny. Tak dlouho se ukrýval v okolních lesích. Po zadržení byl znovu podroben zkoumání psychiatry a detektivové se znovu začali zajímat i o starý, už dávno uzavřený případ penzistky Daňkové. Tentokrát už bylo lékařům jasné, že mají co do činění se sexuálním deviantem. Soud pak v říjnu roku 2001 rozhodl nelítostně. Vladimíru Herbrychovi byl uložen vůbec nejpřísnější trest, který česká justice zná. Doživotí.

Jiný případ z cyklu Zvlášť závažné zločiny se týkal brutální vraždy české zpěvačky. Na reportáž se můžete podívat zde:

Tagy:
vražda Vánoce dům Praha Hradčany Zvlášť závažné zločiny Vladimír Herbrych